Naslovnica Vijesti Svijet Nemiri u kineskoj fabrici podstiču zabrinutost oko isporuke iPhonea

Nemiri u kineskoj fabrici podstiču zabrinutost oko isporuke iPhonea

Dionice američke kompanije Apple pale su u ponedjeljak 1,4 posto jer su rastući nemiri radnika u najvećoj svjetskoj fabrici iPhonea u Kini podstakli zabrinutost o dubljem udaru na ionako ograničenu proizvodnju vodećih iPhone 14 modela.

20

Odvojeno, Bloomberg News tvrdi, pozivajući se na svoje izvore, da bi ove godine moglo doći do manjka od 6 miliona iPhone Pro telefona zbog problema vezanih za proizvodnju, prenosi Investitor.me.

Nestašice su spriječile mnoge potrošače da kupuju ove telefone tokom Crnog petka – najprometnijeg perioda kupovine u godini – i vjerovatno će umanjiti prodaju u ključnom tromjesečju praznika.

Wedbush Securities procjenjuje da bi prekid proizvodnje mogao uticati na između pet posto i 10 posto iPhone uređaja u tekućem kvartalu. Analitičarka KGI Securities Kristin Vang navela je cifru od oko 10 miliona jedinica, ili 12 posto, pod pretpostavkom da izdanja traju do decembra.

Apple nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

“Teški izazovi oko kašnjenja u vraćanju na normalan nivo proizvodnje u postrojenju u Žengžou mogli bi ograničiti tempo kojim se ravnoteža ponude i potražnje može postići u narednim mjesecima”, rekli su analitičari JP Morgan.

Američki kupci čekaju oko 33 dana da njihovi modeli iPhone 14 Pro i Pro Max budu isporučeni, a isti modeli nijesu dostupni za preuzimanje u trgovini, saopštila je brokerska kuća.

Apple dionice su pale 3,4 posto tokom novembra a bile su u ponedjeljak među najvećim gubitnicima u Nasdaq 100 indeksu, u odnosu na šire tržište.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here