Ministarstvo finansija RS prodalo trezorske zapise vrijedne 51,4 milion KM

Ministarstvo finansija Republike Srpske prodalo je na današnjoj aukciji trezorske zapise vrijedne 51,4 milion KM, po kamatnoj stopi od 1,49 posto.

85

Za ponuđene hartije od vrijednosti vladao je veliki interes jer je ponuda iznosila 56,5 miliona KM, a postignuta je povoljna kamatna stopa, zbog čega je prihvaćen iznos veći od planiranog, saopšteno je iz resornog ministarstva.

U saopštenju se navodi da Republika Srpska odgovorno upravlja svojim finansijama i uporedo sa odlukama o zaduživanju koje su definisane Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama, te odlukama o kratkoročnom i dugoročnom zaduživanju, redovno izmiruje sve obaveze i istovremeno otplaćuje stari dug.

Stanje ukupnog duga Republike Srpske, kada se poredi sa kretanjem BDP-a, zaključno sa oktobrom, iznosi 43,9 posto BDP-a, a javnog duga 36,7 posto BDP-a.

“Iz ovoga se može zaključiti da Republika Srpska nije prezadužena, te da ima kapaciteta da sve dospjele obaveze izmiri u roku i u skladu sa strateškim dokumentima i planovima Vlade Republike Srpske”, dodaje se u saopštenju.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here