Beč štedi plin upotrebom lož ulja

Kako bi osigurao snabdijevanje dva miliona kupaca i desetine hiljada preduzeća strujom, plinom i grijanjem, čak i u slučaju nestašice, glavni grad Austrije je posljednjih mjeseci poduzeo brojne mjere opreza.

83

U cilju očuvanja rezervi plina bečko energetsko preduzeće Wien Energie objavilo je ovih dana da u toplanama koristi lagano loživo ulje.

Nakon izuzetno blagih temperatura u oktobru i prvim sedmicama novembra potražnja za daljinskim grijanjem u Beču počela je da raste.

Četiri bečke toplane koriste plin kada je potrošnja velika, u slučaju posebno niskih temperatura i kada kombinovane toplane-elektrane ne rade. U ovoj grijnoj sezoni međutim, koristit će se ulje za loženje. Wien Energie je uskladištio do sada skoro 20.000 tona ulja za loženje i zaključio dodatne ugovore o snabdijevanju.

Sve toplane zajedno imaju snagu od 1.250 megavati i u slučaju nedostatka plina mogu garantovati snabdijevanje jednako kao i ono osigurano spaljivanjem otpada, biomasom i industrijskom otpadnom toplotom.

“Skladišta plina smo tokom ljeta popunili do preko 90 posto. Uprkos tome, glavni prioritet ostaje štednja plina gdje god je to moguće. Stoga će naše toplane koristiti ulje za loženje. Ovo je neophodna mjera kako bi se obezbijedilo snabdijevanje u ovoj kriznoj zimi. Istovremeno radimo na klimatski prihvatljivim alternativama za naftu i plin. Do 2040. želimo da se daljinsko grijanje u Beču proizvodi isključivo klimatski neutralno”, izjavio je Michael Strebl, predsjednik upravnog odbora Wien Energie.

Već 2023. Wien Energie će pustiti u rad veliku toplotnu pumpu u postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda ebswien, kojom će se obezbijediti grijanje za 56.000 domaćinstava, saopćio je  Eurocomm PR.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here