Naslovnica Vijesti Svijet Deutsche Bahn u Egiptu dobio posao vrijedan milijarde

Deutsche Bahn u Egiptu dobio posao vrijedan milijarde

Njemačka državna željeznička kompanija Deutsche Bahn objavila je da je pobijedila na tenderu za uspostavu prve superbrze željezničke mreže u Egiptu, na kojoj će voziti vlakovi Siemens Mobilityja.

131

Ugovor će realizirati podružnica DB International Operations u suradnji s egipatskom kompanijom Elsewedy Electric koji će uspostaviti infrastrukturu i pružati usluge prijevoza putnika i tereta na novim brzim prugama, a preuzet će i održavanje kolodvora i depoa.

Opremu, vagone za prijevoz putnika i lokomotive isporučit će konzorcij na čelu sa Siemens Mobilityjem, navodi se u saopćenju koje prenosi agencija Hina.

“Novi željeznički sistem potaknut će ekonomski razvoj Egipta i pomoći u zaštiti klime, što će biti od koristi za sve nas”, rekao je Niko Warbanoff, čelnik ECO grupe Deutsche Bahna, koja nadzire podružnice u inozemstvu.

Mreža za superbrze vozove trebala bi se protezati na više od 2.000 kilometara i biti šesta po dužini u svijetu. Od 2025. povezat će Aleksandriju, Kairo i planirani novi glavni grad Egipta.

Deutsche Bahn često je meta kritika zbog poslova u inostranstvu. Neki kritičari upozoravaju da njemačka željeznička mreža ima puno problema i da bi se kompanija trebala usredočiti na matičnu zemlju.

Kompanija je u utorak odgovorila da će dobit od egipatskog projekta biti reinvestirana u poslovanje u Njemačkoj.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here