Jefitnije je prezimiti na moru: Region se otima za energetske turiste

Države, među kojima su i neke iz regiona, a koje izlaze na more, imaju i povoljniju klimu, pa ove sezone računaju na nove goste - stanovnike iz evropskih zemalja.

78
Evropi predstoji teška i neizvjesna zima, ali ipak neće u svim zemljama biti jednako hladno. Države, među kojima su i neke iz regiona, a koje izlaze na more, imaju i povoljniju klimu, pa ove sezone računaju na nove goste – stanovnike iz evropskih zemalja kojima su računi za gas i struju vrtoglavo skočili posljednjih mjeseci.

Tako bi visoke cijene grijanja ove godine mogle uticati na razvoj potpuno novog segmenta putovanja u Evropi, odnosno na pojavu energetskog turizma.

Nova kategorija putnika su stanovnici zemalja EU kojima se više isplati da zimu provedu u inostranstvu nego da plaćaju visoke račune za grijanje u svojim stanovima i kućama. Ponude za njih pripremaju hotelijeri u Grčkoj, Turskoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori, a gosti koje bi voljeli da privuku da kod njih prezime su penzioneri i porodice sa djecom iz Velike Britanije i Njemačke, izvještava Euronews.rs

Ministar turizma Vasilis Kikilijas pozvao je još ljetos njemačke penzionere da ove zime dođu u Grčku kako bi izbjegli hladnoću, jer im na moru ne treba grijanje. Kako je objavio Bild, Grčka građanima Njemačke nudi bjekstvo od visokih troškova energije i grijanja.

Predstavnici turističke industrije Španije i Kanarskih ostrva već provode kampanje u kojima ističu blagu klimu i broj sunčanih dana. I zemlje u regionu žele da privuku novu kategoriju putnika, pa su predstavnici crnogorske turističke privrede objavili da pripremaju svoju ponudu i da će je predstaviti na sajmu turizma u Londonu u novembru.

“Kanarska ostrva su prva destinacija na svijetu koja dočekuje energetske turiste, a Crna Gora treba da bude sljedeća, pa je neophodno što hitnije definisati paket aranžmane namijenjene ovoj ciljnog grupi. Energetski turisti su kategorija koja se inicijalno pojavila na tlu Velike Birtanije, pa se trend širi na Njemačku, Francusku i ostale zemlje Zapadne Evrope”, rekla je Aleksandra Gardašević Slavuljica, iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, a saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Ona je napomenula da je sve počelo u Velikoj Britaniji gdje su zvaničnici apelovali na svoje građane da provedu zimu u inostranstvu, kako bi im troškovi života bili niži i kako bi suzbili energetsku potrošnju u svojoj zemlji. Dodala je i da očekuje da će Crna Gora privući porodice sa malom djecom i penzionere, koji bi na primorju mogli da se zadrže i duže od mjesec dana.

“S obzirom na to da su cijene električne energije u EU značajno porasle, te da se isto očekuje i u Velikoj Britaniji, sve više evropskih državljana rezerviše hotele u Turskoj kako bi proveli hladne mjesece, a slična je situacija i sa Hrvatskom gdje se procjenjuje da će samo jedna agencija u Dubrovnik dovesti više od 58.000 gostiju iz Njemačke”, rekao je predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Crne Gore Ranko Jovović.

Kompanija TravelTime World je pokrenula marketinšku kampanju ističući kako je niska cijena po danu za duži odmor jeftinija od grijanja. Oni navode da bi cijena energije u Velikoj Britaniji ove sezone mogla dostići i do 7.000 funti što je istorijski maksimum, a izračunali su da je to u prosjeku oko 20 funti dnevno, koliko je dovoljno i za hotel ili apartman u toplijim krajevima.

Prvobitna ideja je bila da se kampanja svidi onima koji su u penziji, ali s obzirom na to da je ovih dana sve više radnika na daljinu, smatraju da postoji značajan prostor da se i drugim kategorijama ljudi omogući da provedu duže vrijeme u inostranstvu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here