Probni (pilot) popis poljoprivrede bit će realiziran na teritoriji Republike Srpske od 15. do 30. oktobra ove godine, saopćio je Republički zavod za statistiku.

U isto vrijeme, probni popis će biti proveden na teritoriji Federacije BiH i Brčko Distrikta.

Osnovni razlog je testiranje ključnih elemenata punog popisa poljoprivrede, čije je provođenje planirano za zadnje tromjesečje 2023. godine.

Popis poljoprivrede, pored popisa stanovništva, predstavlja jedno od najsloženijih i najznačajnijih statističkih istraživanja u ukupnom statističkom sistemu.

Imajući u vidu da je zadnji popis poljoprivrede na teritoriji Bosne i Hercegovine proveden 1960. godine, nije potrebno posebno naglašavati značaj podataka.

Popisom će biti obezbijeđeni podaci o veličini poljoprivrednih gazdinstava, o zemljišnom fondu i kategorijama korišćenja poljoprivrednog zemljišta, površinama pod usjevima, površinama voćnjaka i vinograda, podaci o navodnjavanju i korišćenju organskih i mineralnih đubriva, broju stoke, poljoprivrednoj mehanizaciji i objektima, radnoj snazi, organskoj proizvodnji, podaci o ribnjacima i površinama pod šumom i mnogi drugi.

Podaci će omogućiti uvid u stanje poljoprivrede u Republici Srpskoj, koji će donosiocima odluka na lokalnom kao i na nivou cijele Republike Srpske, biti od izuzetne koristi prilikom izrade strateških dokumenata, a sve u cilju daljeg razvoja poljoprivrede.

Probni popis će se realizovati na reprezentativnom slučajno odabranom uzorku porodičnih poljoprivrednih domaćinstava u 78 popisnih krugova, koji pokrivaju 75 naseljenih mjesta na teritoriji 31 opštine. Biće popisano nešto malo manje od 4 100 domaćinstava.

Popisivanje će vršiti posebno obučeni popisivači, uz upotrebu laptopa, direktnim unosom dobijenih odgovora u za to namjenski izrađenu aplikaciju. Popisivači će nositi akreditacije Republičkog zavoda za statistiku.

Rezultati probnog popisa neće biti publikovani već će se koristiti za statitističke analize kako bi svi uočeni nedostaci bili otklonjeni prije početka punog popisa i obezbijedili uslovi za dobijanje kvalitetnih podataka.

Republički zavod za statistiku apeluje da porodična poljoprivredna domaćinstva prime popisivača i odgovore na postavljena pitanja.

Svi podaci koji budu prikupljeni povjerljivi su i bit će korišćeni isključivo u statističke svrhe.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here