Prezentovan Plan upravljanja posjetiteljima i uključivanje lokalne zajednice Nacionalnog parka Una

U prostorijama Hotela Emporiuma u Bihaću održana je svečana prezentacija Plana upravljanja posjetiteljima i uključivanja lokalne zajednice Nacionalnog parka Una, prvog dokumenta ove vrste izrađenog za jedno zaštićeno područje u Bosni i Hercegovini.

84

Ovom prilikom, direktor NP Una, mag. oec. Amarildo Mulić, istaknuo je: “Tokom današnje prezentacije 70 predstavnika NP Una prisustvovalo je i aktivno učestvovalo u komentiranju i dijeljenju prijedloga. Očekujemo da ćemo na kraju godine imati kompletan integralni plan upravljanja, dostavljen Federalnom ministarstvu okoliša i turizma i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine na usvajanje, kako bi početkom 2023. godine bio usvojen za narednih 10 godina. Također, očekujemo da će ovaj dokument doprinijeti podizanju kvalitete zaštite i očuvanja prirode i drugih vrijednosti na području NP Una, kao i podizanju kvalitete sveukupne turističke ponude.”

Nacionalni park Una jedan je od četiri nacionalna parka Bosne i Hercegovine i jedini nacionalni park na području Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) koji godišnje privuče približno 100,000 posjetitelja. USAID projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) podržao je ovaj nacionalni park u razvoju Plana upravljanja posjetiteljima i uključivanja lokalne zajednice, što je ujedno prvi ovakav plan i strategija upravljanja parkovima u Bosni i Hercegovini.

Usljed sve većih okolišnih i društvenih izazova s kojima se svakodnevno susreću lokalne zajednice, USAID Turizam prepoznao je potrebu za intenziviranjem turističkih aktivnosti usmjerenih ka poboljšanju održivosti bogatog prirodnog naslijeđa Bosne i Hercegovine kroz povećanje procenta zaštićenih područja. Ovom aktivnošću, USAID Turizam nastoji dodatno promovirati održive i ekološki prihvatljive metode s ciljem očuvanja prirodne baštine Nacionalnog parka Una.

Implementiranjem ovog plana bit će unaprijeđeno očuvanje i upravljanje nacionalnim parkom na održiv način, dok će uključivanje lokalnih zajednica poboljšati njihov kvalitet života, povećati prihode i stopu zaposlenja. Osim toga, plan će doprinijeti povećanju broja turističkih aktivnosti, uključujući prezentiranje lokalne kulture i tradicije, kao i identificiranje prostora za proširenje kapaciteta lokalnog preduzetništva, te mogućnosti za dodatne obuke i certifikaciju proizvoda i usluga.

Milena Šijan, direktorica konsultantske agencije Nature & Adventure, a ujedno i članica ekspertnog tima koji je radio na izradi ovog plana, izjavila je: “Plan upravljanja posjetiteljima i uključivanja lokalnih zajednica predstavlja koristan upravljački alat kojim se želi posjećivanje, na zaštićenom području, uskladiti s temeljnim ciljevima – očuvanje prirodnih i kulturno – povijesnih vrijednosti NP Una. Dokument je izrađen na principima adaptivnog upravljanja i učešća ključnih aktera vezanih uz posjećivanje parka. Kao ključni dio dokumenta u planu, izdvaja se akcioni plan koji nudi viziju, tematske cjeline i niz aktivnosti čije implementiranje, u periodu od 10 godina, mogu voditi Javno poduzeće NP Una, relevantne institucije i zainteresirani dionici.”

Dugoročno, ovim planom povećat će se atraktivnost Nacionalnog parka Una za domaće i međunarodne posjetitelje, s fokusom na ljubitelje avanturističkog turizma i prirode, kao i one koji tragaju za novim i održivim oblicima turizma.

Tokom svečane prezentacije ovog bitnog plana, predstavljen je proces pripremanja aplikacije i dokumentacije za upis Milančevog buka, kompleksa sedrenih barijera i slapova u Martin Brodu na području NP Una, na UNESCO-vu listu svjetske prirodne baštine. O procedurama i realiziranju ove aktivnosti govorio je mag. oec. Amarildo Mulić, direktor NP Una; prof. dr. sci. Samir Đug i prof. dr. sci. Nusret Drešković.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here