Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 111,90 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 113,30 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 144,50 na 144,65 jena.

Ipak, američka valuta oslabila je u odnosu na evropsku, pa je cijena eura dosegla 0,9820 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 0,9685 dolara.

Jačanje eura zahvaljuje se očekivanjima da će Evropska centralna banka na sjednici u oktoru ponovo povećati ključne kamate za 0,75 postotnih bodova jer inflacija u eurozoni ne popušta.

Na to ukazuje juče objavljeni podatak da je u Njemačkoj u septembru inflacija skočila na 10,9 odsto, najviši nivo od 1996. godine i znatno više nego što se očekivalo.

Američka valuta oslabila je i u odnosu na britansku, na koju su pozitivno uticale intervencije britanske centralne banke (BoE) na tržištu obveznica kako bi se spustili prinosi.

Početkom sedmice kurs funte pao je na rekordno niskih 1,0327 dolara zbog plana nove vlade o velikom zaduživanju države radi podsticanja ekonomije. No, funta se nakon dva dana intervencija centralne banke oporavila.

Jutros se kurs funte kreće oko 1,1220 dolara i na putu je sedmičnog dobitka za više od 2 odsto.

Nafta poskupjela

Cijene nafte su stabilne nakon jučerašnjeg pada. Barel na londonskom tržištu ojačao je 0,10 odsto, na 88,50 dolara, dok je na američkom tržištu poskupio 0,15 odsto, na 81,30 dolara.

Zahvaljujući tome, cijene nafte su, nakon velikih oscilacija, na putu prvog sedmičnog dobitka u posljednjih pet nedjelja.

IZVORSEEbiz
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here