Svijet se suočava s jednom od najagresivnijih faza zaoštravanja monetarne politike u historiji

Uoči novog zaoštravanja monetarne politike Feda raste nervoza i na tržištima dionica i obveznica, a strah od viših kamata gurnuo je i kriptovalute u minus.

77

Kada ćemo biti na dnu? Tržišta obveznica mogla bi biti blizu toga. Vanguard, drugi po veličini svjetski menadžer imovine, vjeruje da će strmoglavi pad cijena američkih obveznica uskoro završiti nakon što je prinos na 10-godišnju obveznicu (prinos se kreće u suprotnom smjeru od cijene) probio 3,50 posto i dostigao rekorde u 2011. godini.

“Što je Fed agresivniji, to je vjerovatnije da će ekonomija teško sletjeti. Ali znamo da bi uslijedio preokret u monetarnoj politici, što bi ponovo pokrenulo rast cijena obveznica”, rekao je Vanguard, koja upravlja imovinom od 7,3 triliona dolara.

U prošlim ciklusima povećanja stopa, prinosi na obveznice dostigli su vrhunac prije posljednja dva povećanja Fed-a, ili tri do šest mjeseci prije kraja ciklusa. Već je neko vrijeme sasvim izvjesno da će američka centralna banka, sve beskompromisnija u borbi protiv visoke inflacije, podići kamatne stope za 75 baznih bodova (na 3,1 posto), a kraj ciklusa analitičari očekuju u marta, kada će kamate biti gotovo 4,5 posto. Prema očekivanjima Wall Streeta, one bi tamo trebale ostati još neko vrijeme, što je suprotno donedavnom uvjerenju da će brzo uslijediti ciklus snižavanja kamata.

Ove nedjelje će čak 12 centralnih (Fed, BoE, Švicarska središnja banka…) banaka širom svijeta odlučivati o podizanju kamata. Bank of America je napisala da se suočavamo s jednom od najagresivnijih faza zaoštravanja monetarne politike u povijesti. Cilj je jasan: vratiti inflaciju u normalne okvire. U julu, prvi put od maja 2020., inflacija (na godišnjem nivou) nije bila veća nego mjesec ranije. To je već donijelo olakšanje i preoptimistična očekivanja da će inflacija u augustu već pokazivati veće znakove popuštanja. No, uslijedio je hladan tuš, inflacija je iznosila 8,3 posto, što bi takođe mogao biti dokaz da Fedovo zaoštravanje monetarne politike još ne daje željene rezultate.

Također, visoke brojke inflacije nisu se značajno smanjile uslijed nižih cijena nafte (Brent je trenutno na 90 dolara, a prije tri mjeseca je bio iznad 110), jer su potrošači očito potrošili ono što su uštedjeli na gorivu za kupnju drugih proizvoda. Fed će morati dati sve od sebe da plate ne porastu previše, pa mora žrtvovati tržište rada, koje je trenutno još uvijek u dobroj formi, ali na kraju će nezaposlenost početi rasti, što će oslabiti pregovaračku moć radnika i obuzdati rast plata nakon što je prosječna satnica u pojedinim mjesecima ove godine porasla gotovo dvostruko više od prosjeka u prethodnoj deceniji.

IZVORSEEbiz
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here