Kazna za Google 4,125 milijardi eura

19
google

Evropski sud donio je odluku po žalbi američke kompanije Alphabet, vlasnika najvećeg pretraživača interneta Googla, i odredio mu kaznu od čak 4,125 milijardi eura.

Naime, Google se žalio na raniju odluku suda kojom je kažnjen sa 4,34 milijarde eura i u drugom stepenu dobio smanjenje presude za 200 miliona eura.

Google je prošle godine takođe izgubio na evropskom sudu i kažnjen je sa 2,42 milijarde eura, a u posljednjih deset godina je u tri slučaja u Evropi platio ukupno 8,25 milijardi eura kazni za kršenje pravila o konkurenciji.
I u posljednjem slučaju kažnjen je jer je koristio Android operativni sistem za mobilne telefone da skrajne konkurenciju.

„Opšti sud uglavnom potvrđuje odluku Evropske komisije da je Google namentuo nezakonite restrikcije proizvođačima moniblnih telefona sa Androidom i operaterima mobilnih mreža kako bi konsolidovao dominatnu poziciju svog pretraživača“, zaključio je sud.

Ono što plaši jednu od najvećih svetskih kompanija je što je uspostavljen presedan koji bi i druge države mogle da iskoriste da im razrežu kazne.

Predstavnici Googla iskazali su razočaranje presudom, a na raspolaganju im stoji još žalba EU sudu pravde.

IZVORDanas.rs
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here