Njemačka najavila paket od 65 milijardi eura za suzbijanje rastućih troškova energije

Paket ekonomskih mjera, mnogo veći od dva prethodna, uključivat će jednokratna plaćanja najugroženijima i porezne olakšice energetski orijentiranim preduzećima.

21

Cijene energenata su skočile od februarske invazije Rusije na Ukrajinu, a Evropa pokušava da se odmakne od ovisnosti o ruskim energentima.

Prema web portalu Politico, zvaničnici Evropske unije upozorili su da će vjerovatno doći do prelomne tačke u narednim mjesecima kada zemlje počnu osjećati akutne ekonomske teškoće, a od njih se i dalje traži da pomognu ukrajinskim vojnim i humanitarnim naporima.

Već postoje mali znaci nezadovoljstva, a demonstranti su u nedjelju izašli na ulice glavnog grada Češke, protestirajući protiv visokih cijena energenata i pozivajući na ukidanje sankcija Rusiji.

Policija je saopćila da je prisustvovalo oko 70.000 ljudi, uglavnom iz grupa krajnje desnice i krajnje ljevice.

U međuvremenu, nekoliko stotina demonstranata okupilo se u Lubminu u sjeveroistočnoj Njemačkoj, lokaciji terminala gasovoda Sjeverni tok iz Rusije.

Oni su pozivali na puštanje u rad Sjevernog toka 2, novog gasovoda koji je trebao biti pušten u rad, ali ga je njemačka vlada blokirala nakon invazije na Ukrajinu.

Prije dva dana Rusija je saopćila da obustavlja izvoz prirodnog gasa u Njemačku kroz već postojeći gasovod Sjeverni tok 1, i to na neodređeno vrijeme.

IZVORFena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here