Njemačka i Kanada potpisale sporazum da smanje ovisnost o fosilnim gorivima

Kanada bi trebala započeti isporuku zelenog vodonika iz svojih vjetroelektrana u Njemačku do 2025., označavajući prvi korak u partnerstvu za pomoć najvećoj evropskoj privredi da smanji svoju ovisnost o fosilnim gorivima.

89

Njemački kancelar Olaf Šolc i kanadski premijer Džastin Trudo potpisali su u utorak petogodišnji sporazum o vodoniku u Njufaundlendu i Labradoru, udaljenoj pokrajini na istočnoj obali Kanade s obilnim potencijalom energije vjetra, prenose Nezavisne novine.

Gorivo izgara dovoljno vruće da se koristi za proizvodnju čelika i igraće ključnu ulogu u smanjenju industrijskih emisija, kao i u konačnici za pogon automobila, kamiona i brodova.

Dvije se zemlje paktom obavezuju na stvaranje “transatlantskog snabdijevnog lanca za vodonik mnogo prije 2030. godine, s prvim isporukama predviđenim za 2025. godinu”.

Kanada “nastoji postati glavni proizvođač i izvoznik vodonika, kao i povezanih čistih tehnologija”, navodi se u sporazumu, te želi privući direktna strana ulaganja za izgradnju infrastrukture.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here