Naslovnica Vijesti BiH Na praktičnoj nastavi kod poslodavaca bilo 3.616 učenika, a zainteresovani su da...

Na praktičnoj nastavi kod poslodavaca bilo 3.616 učenika, a zainteresovani su da zaposle 1.080 učenika

64

Nakon što smo stvorili zakonske osnove za izvođenje dualnog sistema obrazovanja te donijeli Pavilnik o načinu obrazovanja učenika kod poslodavaca preduzeli smo brojne aktivnosti s ciljem promocije i unapređenja kvaliteta praktične nastave, kako u školama, tako i kod privrednih subjekata.

Takođe, podržali smo osnivanje regionalnih savjeta za obrazovanje i zapošljavanje, s ciljem boljeg povezivanja srednjih škola, privrednih subjekata i lokalnih zajednica i bolje usklađenosti obrazovanja sa potrebama tržišta rada, a sve u saradnji sa našim stalnim partnerima – Unijom udruženja poslodavaca Republike Srpske, Privrednom komorom Republike Srpske, Zanatsko-preduzetničkom komorom Republike Srpske, odnosno privrednim subjektima.

U saradnji sa partnerima u kratkom periodu ostvarili smo značajan napredak u povećanju broja učenika koji znanja i vještine, za zanimanje koje su odabrali, stiču pohađanjem praktične nastave kod poslodavca.

U školskoj 2021/2022. godini imali smo uspostavljenu saradnju između 1.063 privredna subjekta i 50 srednjih škola, dok je praktičnu nastavu kod poslodavaca pohađalo 3.616 učenika. Poređenja radi, 2019. godine saradnja je bila uspostavljena između 75 privrednih subjekata i 12 srednjih škola.

Od ovoga broja, 3.616 učenika koji pohađaju praktičnu nastavu kod poslodavca, za njih 1.080, ili 29,86 posto postoji iskazan interes privrednih subjekata za zapošljavanje nakon završetka njihovog školovanja. Najveći interes za zapošljavanje iskazali su privredni subjekti kod kojih su zastupljene struke Mašinstvo i obrada metala i Ugostiteljstvo i turizam.

U proteklom periodu radili smo i na uspostavljanju sistema plaćene učeničke prakse te su protekle školske godine 342 učenika imala plaćenu praktičnu nastavu kod poslodavca”, rekla je ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić.

Dualni sistem obrazovanja predstavlja dio sistema srednjeg stručnog i tehničkog obrazovanja kojim se, kroz teorije i vježbe u školi te učenje kroz rad kod poslodavca, stiču znanja, vještine i kompetencije u skladu sa nastavnim planom i programom i standardima zanimanja.

Zakonom je predviđeno da se praktična nastava može realizovati kod poslodavca najmanje u obimu od 25% od ukupnog obima časova praktične nastave. Izuzetno, u jedinicama lokalne samouprave u kojima ne postoji mogućnost izvođenja praktične nastave kod poslodavca praktična nastava se izvodi u kabinetima praktične nastave, školskim radionicama ili drugim objektima opremljenim za nastavu u skladu sa odgovarajućim normativima.

Pravilnikom o načinu obrazovanja učenika kod poslodavca propisan je način obrazovanja učenika kod poslodavca, sadržaj ugovora između škole, poslodavca i učenika, odnosno roditelja učenika i druga pitanja od značaja za obrazovanje učenika kod poslodavca.

IZVORmladibl.com
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here