Banke u RS u prvih šest mjeseci 2022. zaradile 78 miliona KM

Prema podacima koje je objavila Agencije za bankarstvo Republike Srpske profit bankarskog sektora u prvom polugodištu povećan za 13,9 miliona KM i sve banke su poslovale pozitivno.

60

Nastavlja se značajan rast prihoda od naknada koji su sa 92,povećani na 103 miliona KM, odnosno za 12 posto.

Rast bilježe i prihodi od kamata i slični prihodi koji su povećani za 9,5 miliona ili šest posto.

Ukupni prihodi banaka iznosili su 261,5 miliona KM i veći su za 20,6 miliona KM u odnosu na istu period prošle godine, dok su ukupni rashodi povećani za 6,1 milion KM – sa 170,9 miliona na 177 miliona KM.

Kada su u pitanju mikrokreditne organizacije, njihova dobit je ove godine veća za 3,6 miliona KM ili 37 posto u odnosu na isti period lani.

Ukupna dobit na nivou mikrokreditnog sektora u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je 13,3 miliona KM, dok je u istom prošlogodišnjem periodu bila 9,7 miliona KM.

Prihodi od kamata, koji su osnovni prihod MKO, povećani su za 4,3 miliona KM ili 12 posto, dok su prihodi od kamata povećani za čak 70 posto, sa 337.000 KM na 572.000 KM.

Agencija za bankarstvo RS je donijela nekoliko odluka kojima je, između ostalog, propisala obavezu bankama da izvještajem o naknadama za usluge u vezi sa platnim računom obuhvate sve naknade koje su naplatile korisniku.

„Jedna od odluka propisuje obavezu banke da korisniku, bez naknade, dostavi ili na drugi način učini dostupnim izvještaj o svim naknadama za usluge povezane sa platnim računom, na ugovoreni način, najmanje jednom godišnje“, navedi se u saopćenju Agencije za bankarstvo RS.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here