Kao najavljeno, ovogodišnji 28. Sarajevo Film Festival održava se u znaku „zelene energije“ i dekarbonizacije ovog najznačajnijeg kulturnog događaja u Bosni i Hercegovini.

Partner Sarajevo Film Festivala je ove godine kompanija Porsche BH zahvaljujući kojoj vozni park Sarajevo Film Festivala krasi 8 električnih i 2 hibridna vozila za potrebe prijevoza filmskih zvijezda, doprinoseći istovremeno čišćem vazduhu u gradu za vrijeme trajanja Festivala. Raskošnu flotu čine tri modela Škoda Enyaq, dva ID3, jedan ID5, Audi e-tronSportback 55, Porsche Taycan, te hibridna vozila Volkswagen Tiguan PHEV i SEAT Tarraco Excellence PHEV.

Ovo je prvi put da se u Bosni i Hercegovini flota od električnih vozila koristi na događaju ove vrste. Kako se ništa ne prepušta slučaju,  kompanija Porsche BH je organizovalaposebnu obuku za vozače koji će prevoziti goste tokom Sarajevo Film Festivala, a koji se po prvi put susreću sa električnim automobilima.


Školovanje je održano 1. i 2.8.2022. u trening centru u Rajlovcu kraj Sarajeva gdje je 20 vozača steklo teoretsko znanje  i obuku vožnje električnog automobila. Nakon završetka obuke učesnicima su dodijeljeni certifikati. „Željeli smo biti sigurni da svi vozači, koji tokom Sarajevo Film Festivala imaju važan zadatak da bezbjedno prevoze goste,  znaju upravljati električnim vozilom te da se upoznaju sa naprednim tehnologijama“, kazao je Jasmin Lučkin tehnički trener u kompaniji Porsche BH.

Zahvaljujući korištenju električnih vozila tokom trajanja Sarajevo Film Festivala, 20 tona manje CO2 će biti emitovano u zrak u odnosu na 2019.godinu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here