Ovo je opština s najmanjom stopom nezaposlenosti

Ova opština jedna je od rijetkih koja ima veći broj zaposlenih od penzionera te jedna od opština s najmanjom stopom nezaposlenih.

65
Opština Kotor Varoš jedna je od rijetkih koja ima veći broj zaposlenih od penzionera te jedna od opština s najmanjom stopom nezaposlenih. U lokalnoj administraciji kažu da je ključ uspjeha povoljan privredni ambijent i olakšice koje su omogućene investitorima.

Od oko 18 000 stanovnika u Kotor Varošu je gotovo 6000 otvorenih radnih mjesta.

Zaposlenje ovdje može naći svako ko želi raditi u kožarsko – prerađivačkoj, mašinskoj ili drvnoj indsutriji, jer na području opštine već duži niz godina posluju privredni subjekti koji zapošljavaju većinu ovdašnjeg stanovništva.

“Uslovi su dobri , imamo plaćenu nedjelju 50, subotu 30%, prekovremeno nam je plaćeno isto 30%. Godišnji imamo, sve. Sada imate i te neke norme ako ispuniš 100% nagrade nas”, kazao je Dragan Savanović, radnik u mašinskom preduzeću.

Dragan deset godina radi u svom gradu. Njegova sugrađanka Aleksandra je posao dobila odmah nakon srednje škole, a Darko nakon završenog fakulteta.

“Trenutno sam tek završila srednju školu . Išla sam na praksu dok sam još išla u školu i čim sam završila došla sam ovdje i radim već dva mjeseca”, ističe Aleksandra Serdar, radnica u mašinskom preduzeću

“Što se tiče kvalifikacija, radnici dolaze iz srednje škole. Tu imamo malo problema, bez obzira da li je neko završio mašinsku školu, mašinski tehničar ili bilo koju drugu školu, prolazi određeni vid obuke”, dodaje Darko Danilović, poslovođa.

Nakon malih zastoja u godinama pandemije, ponovo se bilježi Voice-over rast prihoda.

“Rast isplata ili plata je bio 16,3% što govori da vodimo računa o našim radnicima. Trenutno je kod nas prosječna neto plata 1380KM”, kazao je Miloš Trkulja, direktor firme, Kotor-Vаroš.

U kožarsko – prerađivačkim pogonima niža su primanja, ali zapošljavaju oko 3000 Kotor Varošana i radnika iz susjednih mjesta. Najveći broj je zaposlila italijanska firma iz koje, isključivo za potrebe izvoza, izlaze poznati svjetski brendovi. Nakon kolektivnih godišnjih odmora, njihove kapije ponovo će biti otvorene. U Opštini kažu da je ove godine u planu otvaranje još nekoliko pogona, i da je ograničavajući faktor za dolazak novih investitora nedostatak radne snage i nedostatak zemljišta u vlasništvu opštine.

“Mi smo bili u situaciji da dajemo zemljište pod povoljnim uslovima tamo gdje su bili takvi programi gdje grade halu i zaposliće 500 radnika. Normalno da smo izlazili sa povoljnim uslovima za njih. A građevinske dozvole su najmanje na 6 rata, pa i ako se kasni nikakav problem, uglavnom naši privrednici na kraju to ispoštuju”, istakao je Zdenko Sakan, načelnik Općine Kotor Varoš.

Na kotorvaroškom birou za zapošljavanje formalno je 2000 nezaposlenih. No, upućeni tvrde da je riječ većinom o osobama koje žive u inostranstvu i visokoobrazovanoj radnoj snazi.

IZVORBHRT
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here