Drugi dan zaredom pad na Wall Streetu

Inflacija ubrzala na gotovo 9 posto

79

Na Wall Streetu su burzovni indeksi pali i u utorak, drugi dan zaredom, jer na tržištu vlada nesigurnost uoči izvješća o inflaciji u SAD-u i početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones oslabio je 192 boda ili 0,62 posto, na 30.981 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,92 posto, na 3.818 bodova, a Nasdaq indeks 0,95 posto, na 11.264 boda. Sve vrijeme indeksi su se kretali na rubu pozitivnog i negativnog područja da bi pred sam kraj trgovanja skliznuli dublje u negativno.

Ulagači su oprezni i ne žele riskirati uoči izvješća o potrošačkim cijenama u SAD-u, koje će biti objavljeno u srijedu i koje bi moglo znatno utjecati na smjer tržišta.

Najviša razina u 40 godina

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u junu inflacija dodatno ubrzala s 8,6 posto, koliko je iznosila u maju, na 8,8 posto na godišnjoj razini. Bila bi to nova najviša razina inflacije u više od 40 godina, što je ponajviše posljedica rasta cijena energenata i poremećaja u nabavnim lancima. Paul Kim, direktor u tvrtki Simplify ETFs, procjenjuje da se inflacija u junu primaknula razini od 9 posto, „a s tako visokom inflacijom Fedu je samo jedno na umu”.

U nastojanju da suzbije inflaciju, američka središnja banka povećala je u junu ključne kamatne stope za 0,75 postotnih bodova, a očekuje se da će to učiniti i u julu. Zbog toga se rast gospodarstva usporava, a pitanje je samo hoće li Fed uspjeti ‘mekano’ prizemljiti gospodarstvo ili ga gurnuti u recesiju.

„Investitori čekaju da vide kakva je situacija s inflacijom i zaradama kompanija. Već nekoliko mjeseci tržište je nestabilno zbog straha od inflacije i recesije. Investitori su vrlo zbunjeni i ne žele riskirati”, kaže Brent Schutte, direktor u kompaniji Northwestern Mutual Wealth Management Company.

Sezona kvartalnih izvješća

Ulagači su oprezni i zbog toga što ove sedmice počinje sezona objava kvartalnih finansijskih izvješća kompanija. U četvrtak i petak rezultate ostvarene u drugom tromjesečju objavit će velike američke banke, a prije toga nekoliko kompanija, kao što su PepsiCo i Delta Air Line.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa ostvarile rast zarada za 5,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi bio znatno manji rast nego u prethodnim tromjesečjima.

Osim rezultata, ulagači će pažljivo analizirati i poruke kompanija o daljnjim očekivanjima, s obzirom na rast kamatnih stopa, visoku inflaciju, usporavanje rasta gospodarstva i poremećaje u nabavnim lancima. A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,18 posto, na 7.209 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,57 posto, na 12.905 bodova, a pariški CAC 0,80 posto, na 6.044 boda.

IZVORReuters
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here