Energetska tranzicija treba biti socijalno pravedan proces

Elektroprivreda BiH danas je u Sarajevu domaćin drugog Foruma o pravednoj tranziciji Energetske zajednice, na kojem najodgovorniji ljudi iz sektora energetike diskutuju o budućnosti energetskog sektora s ciljem socijalno prihvatljive energetske tranzicije.

101

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić je pred početak Foruma rekao da se nada da će na tom cjelodnevnom skupu i sesijama razmijeniti mišljenja, informacije i ideje kako učiniti efikasniju energetsku tranziciju u BiH, a nakon toga i kroz ministarski sastanak pokušati doći do zajedničkih ciljeva koji će biti usaglašeni između dva entiteta, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Energetske zajednice.

 “Imamo određenih razlika u zahtjevima i različitih mišljenja, ali isto tako moramo biti svjesni, kao nosioci izvršne vlasti, da ćemo morati neke stvari usaglasiti i ići ka zajedničkim ciljevima. Cilj nam je implementacija našeg energetskog sistema u sistem EU”, istakao je Džindić.

ENERGETIKA

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić je rekao da je energetska tranzicija, koja kao proces traje već izvjesno vrijeme, doprinijela promjeni svijesti o pitanju tranzicije, te da se provode brojne aktivne mjere reformi.

“Posebno participiramo u svemu onome što je ukupna politika Energetske zajednice (EZ) koju provodi Sekretarijat EZ i mislim da smo dosada napravili značajne korake”, naveo je Đokić.

Dodao je da postoji usaglašena strategija razvoja energetike na nivou BiH i na nivou entiteta do 2035. godine i da je tom strategijom definisano i pitanje tranzicije na način da se priprema za funkcionisanje našeg energetskog sektora bez uglja u nekoj budućnosti.

“Naravno da u ovom trenutku nije bilo moguće da BiH, a konkretno mogu govoriti, Republika Srpska donese odluku i odredi datum kada će prestati korištenje uglja za proizvodnju električne energije, ali svakako da radimo na diverzifikaciji izvora energije”, naveo je Đokić.

Govoreći o procesu pravedne tranzicije, direktor Sekretarijata Energetske zajednice Artur Lorkowski, naglasio je potrebu da to bude inkuluzivan proces uključujući širok dijapazon učesnika budući da je riječ o pitanjima koja će uticati na sve nas.

Ciljevi se, po njegovim riječima, odnose na oblasti smanjenja emisija CO2, na udio obnovljivih izvora energije, te energetsku efikasnost.

Admir Softić iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je rekao da BiH trenutno radi na izradi integrisanog energetsko klimatskog plana BiH do 2030. gdje je osnova pravedna tranzicija, koja je u također u fokusu izrade mape puta za tranziciju regiona bogatih ugljem.

ENERGETIKA

Elektroprivreda BiH je, prema riječima generalnog direktora Admira Andelije, kompanija koja uglavnom proizvodi električnu energiju iz uglja.

“Veoma smo zainteresovani za ove teme koje će se obrađivati na današnjem forumu. To se odnosi na segment pravedne tranzicije, odnosno prelaska sredina koje su pretežno oslonjene na proizvodnju električne energije iz uglja na sredine koje će da imaju benefite od prelaska na zelenu agendu”, rekao je Andelija.

Forum je okupio predstavnike nacionalnih, regionalnih i lokalnih vlada ugovornih strana Energetske zajednice, visoke zvaničnike kao i predstavnike civilnog društva, akademske zajednice, međunarodnih organizacija i druge.

IZVORFena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here