Očekuje li nas rast kamatnih stopa?

Nakon gotovo sedam godina, Euribor, kamatna stopa po kojoj evropske banke jedna drugoj pozajmljuju novac, od prošlog mjeseca ponovo je u "plusu".

94

Povećanje Euribora neminovno dovodi do poskupljenja izvora finansiranja banaka i više nego izvjesno je da se može očekivati rast kamatnih stopa kod domaćih banaka. U međuvremenu i Evropska centralna banka u cilju usporavanja inflacije najavila je povećanje kamatnih stopa. Sve ovo zabrinulo je građane, posebno one koji imaju kreditne aranžmane s promjenjivom kamatnom stopom, ali i one koji tek namjeravaju podići kredit.

Euribor je posljednji put bio pozitivan u novembru 2015. godine i od tada bilježi pad. Skoro sedam godina je bio u minusu. Sve do juna ove godine.

“Početkom godine, vrijednost šestomjesečnog Euribora iznosila je -0,55, prije dva mjeseca je iznosio – 0,36, a sada je njegova vrijednost plus 0,009. Posljednji put pozitivna vrijednost 6M Euribora je bila 9. novembra 2015. godine, kada je iznosila 0,001 odsto”.

Informaciju da domaće banke nisu gubile vrijeme i da su već podigle kamatne stope pokušali smo provjeriti kod nekoliko banaka, ali odgovor nismo dobili. Iz Udruženja banaka poručuju da će iako dođe do rasta kamatnih stopa, to povećanje biti neznatno.

“Banke još uvijek muku muče kako povećati kredite i moraju biti oprezne sa eventualnim povećanjem kamatnih stopa na kredite. Tako da realno nije očekivati neko povećanje”, kaže Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH.

Za razliku od Udruženja banaka ekonomisti nisu optimisti da će ostati sve kako je bilo i da će eventualno povećanje kamata biti simbolično. Slažu se i da veći rast u ovom trenutku ne bi bio dobar ni za građane ni za privredu, koji su ionako uzdrmani inflacijom.

“Povećanje kamatnih stopa će se odraziti na potrošnju, na smanjenje potrošnje, uticaće na životni standard građana, ali treba da vidimo kako će on uticati na rast bruto nacionalnog proizvoda, jer definitvno imamo nedostatak investicija, nedostatak obrtnog kapitala”, navodi ekonomski analitičar Aleksandar Ljuboja.

Da li će krediti poskupjeti, znaćemo vrlo brzo. U svakom slučaju svi oni koji se namjeravaju zadužiti morali bi insistirati na fiksnoj kamatnoj stopi koja je za razliku od promjenljive uvijek nešto veća, ali sa kojom tačno znate čemu ste i nećete doživjeti stres svaki put kada čujete da je skočio Euribor.

IZVORBHRT
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here