Naslovnica Vijesti BiH Mjesečna inflacija u RS 1,5 posto

Mjesečna inflacija u RS 1,5 posto

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u maju 2022. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su više za 1,5 posto, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine u prosjeku više za 13,2 posto.

10
Press Online
Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene na godišnjem nivou zabilježene su u jedanaest, a niže cijene u jednom odjeljku.

Najveći godišnji rast cijena u maju 2022. godine zabilježen je u odjeljku Prevoz 31,2 posto, zbog viših cijena u grupi Goriva i maziva za lična vozila od 51,1 posto, zatim u odjeljku Hrana i bezalkoholna pića 21,8 posto, zbog poskupljenja u grupama Ulja i masnoće od 69,7 posto i Povrće od 26,4 posto, potom u odjeljku Restorani i hoteli 9,7 posto, zbog viših cijena u grupi Usluge u restoranima i kafićima od 11,8 posto.

Zatim u odjeljku Namještaj i pokućstvo 8,3 posto, usljed viših cijena u grupi Veći alati i oprema od 14,9 posto. Više cijene od 6,3 posto zabilježene su u odjeljku Rekreacija i kultura zbog povećanja cijena u grupi Proizvodi za kućne ljubimce od 20,1 posto, zatim u odjeljku Stanovanje 6,2 posto usljed povećanja u grupama Tečna goriva od 62,3 posto i Plin od 56,9 posto, dok je povećanje od 5,0 posto zabilježeno u odjeljku Ostali proizvodi i usluge usljed viših cijena u grupi Ostale finansijske usluge od 9,3% i Usluge frizerskih salona od 8,2 posto.

Slijedi odjeljak Komunikacije sa povećanjem od 1,0 posto, usljed viših cijena u grupi Telefonske i telefaks usluge od 1,2 posto, potom odjeljak Alkoholna pića i duvan sa rastom od 0,4 posto, usljed viših cijena u grupi Vino od 7,9 posto, zatim odjeljak Zdravstvo sa rastom od 0,2 posto, usljed povećanja cijena u grupama Vanbolničke usluge od 2,8 posto i Stomatološke usluge od 2,2 posto, dok je povećanje od 0,1 posto zabilježeno u odjeljku Obrazovanje zbog viših cijena u grupi Predškolsko obrazovanje od 0,8 posto.

Niže cijene na godišnjem nivou, u maju 2022. godine, zabilježene su u odjeljku Odjeća i obuća od 6,2 posto, usljed sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine.

IZVORNezavisne novine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here