Digitalni euro stiže 2026.

Stablecoin povećati će stabilnost i nezavisnost monetarnog sistema Evropske unije, te povećati efikasnost sistema digitalnih plaćanja.

21

Čini se da bi 2026. euro mogao dobiti i svog digitalnog “dvojnika”, stablecoin koji se razvija u Evropskoj centralnoj banci (ECB).

Digitalni euro povećati će stabilnost i nezavisnost monetarnog sistema Evropske unije, te  povećati efikasnost sistema digitalnih plaćanja, najavio je to Fabio Panetta, član izvršnog odbora Evropske centralne banke tokom svojeg govora na Irskom nacionalnom univerzitetu (NCI) u Dublinu.

Digitalni euro će otvoriti mogućnost svima da koriste zajedničku valutu za isključivo digitalna plaćanja, bilo gdje, na lak i siguran način. Za razliku od kriptovaluta, koje imaju i špekulativne karakteristike, ova bi valuta bila direktno vezana za euro, kao svojevrsni stablecoin – iako je Panetta upozorio da čak i takvi coini mogu izgubiti svoje “sidro”, kao što se to dogodilo prošle nedjelje s TerraUSD-om, prenosi Bug.

Kako bi se takve situacije spriječile, iza digitalnog će eura stajati Evropska centralna banka. Time bi ova digitalna valuta dobila na povjerenju, bila bi dizajnirana kao sigurna i u javnom interesu. Panetta ističe i da bi u rastuće digitalizovanom okruženju digitalni euro trebao olakšati digitalna plaćanja, a na tržištu bi svima dao priliku da ostanu “u igri”. Tako bi i manji posrednici na finansijskim tržištima, koji do sada nisu mogli pratiti ritam inovacija velikih igrača, dobili novu priliku.

Ovaj sistem plaćanja bio bi besplatan, jednostavan i pristupačan svima i svugdje, najavio je. No, da bi u tome uspio, korisnici u njemu moraju vidjeti da im donosi korist, odnosno da ima prednosti pred trenutačnim načinima plaćanja. Isto tako, mora biti prihvaćen svugdje – idealno kod svih trgovaca eurozone, kako online tako i u fizičkim prodavnicama. To su im pokazala preliminarna istraživanja, u kojima su ispitanici rekli da bi idealna digitalna valuta omogućavala i P2P plaćanje (direktan prenos novca prijateljima) jednim klikom, bez obzira koju platformu ili banku koristite.

Da bi se ostvario plan o digitalizaciji eura, ECB je lani osnovao radnu grupu koja ima dvije godine za istražiti šta će biti prioriteti kod izrade nove digitalne valute. Projekt bi u realizaciju potom mogao biti pušten do kraja 2023. godine. U drugoj će fazi biti testirana tehnološka rješenja te će se stvarati poslovno okruženje nužno za široko prihvatanje digitalnog eura. To bi moglo potrajati oko tri godine, pa bi digitalni euro mogao, dakle, zaživjeti 2026.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here