EBRD, EU i Austrija pomažu vlasnicima kuća u Bosni i Hercegovini da poboljšaju energetsku efikasnost

Porodica Mašić je u novu toplotnu pumpu uložila oko 5.100 eura, a podsticaj koji je finansirala EU iznosi oko 760 eura.

142

Nijaz Mašić živi sa suprugom u selu u blizini Tuzle, Bosna i Hercegovina. Zime su duge i hladne, a troškovi energije i grijanja su nestabilni i rastu.

Porodica je 20 godina, kao i većina domaćinstava u susjedstvu, koristila ugalj i drva za grijanje. Tokom zime obično bi potrošili 1.000 eura samo da bi se ugrijali, što je dvostruki iznos prosječne mjesečne plaće u BiH i značajan trošak.

Prošle godine porodica je odlučila investirati u toplotnu pumpu i tražila je načine da to finansira. Podnijeli su zahtjev za zajam od EBRD-ovog Fonda za financiranje zelene ekonomije (GEFF) kod lokalne mikrofinansijske institucije, Partner. GEFF osigurava finansiranje domaćinstava za ulaganja u mjere štednje energije, u saradnji sa lokalnim partnerskim finansijskim organizacijama. Zajmoprimci, također, dobijaju do 20 posto gotovine nakon uspješne instalacije energetski efikasne tehnologije. Ove subvencije finansira Evropska unija.

Prva hladna sezona sa novougrađenim energetski efikasnim sistemom grijanja upravo je završena i porodica je odmah osjetila prednosti.

“Odlučio sam investirati u toplotnu pumpu uglavnom iz finansijskih i ekoloških razloga. Mjesečni račun za struju je sada samo 120 eura, a temperatura je uvijek podešena na ugodnih 22 stepena Celzijusa. Više ne moramo isključiti grijanje tokom noci radi uštede goriva i u našem domu se osjećam ugodnije. Starim i sve je teže pripremiti drva za ogrjev koja se treba sjeći, utovariti, dovući i unijeti. Toplotna pumpa je jednostavnija i ne stvora mi dodatni posao“, kaže Nijaz.

Još jedna prednost novog sistema grijanja je mobilna aplikacija, koja omogućava Nijazu da u pokretu podešava grijanje i temperaturu u kući.

  • Porodica je u novu toplotnu pumpu uložila oko 5.100 eura, a podsticaj koji je finansirala EU iznosi oko 760 eura. Očekuje se da će se njihova potrošnja energije smanjiti za oko 24.000 KWh godišnje, što znači uštedu od 770 eura godišnje u troškovima električne energije. Dodatne uštede na troškovima električne energije omogućit će porodici da otplati investiciju za šest do sedam godina.

Osim što održava topotu u porodici, toplotna pumpa je dodala vrijednost njihovom domu.

“Zelene tehnologije su još uvijek novina u BiH, a ja sam prvi u svom susjedstvu koji je uložio u toplotnu pumpu ali je već ispunila moja očekivanja. Prije par godina sam ugradio energetski efikasne prozore i termo izolaciju, a u budućnosti planiram da instaliram solarne panele, koje ću također moći spojiti na ovaj novi sistem toplotne pumpe“, zaključuje Nijaz.

GEFF se implementira širom Zapadnog Balkana kroz Regionalni program energetske efikasnosti (REEP Plus) i sufinansira ga Evropska unija. Tehničku pomoć za program podržavaju Ministarstvo finansija Austrije i Investicioni okvir za Zapadni Balkan.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here