U skupštinsku proceduru upućena odluka o osnivanju Turističke organizacije BPK Goražde

"Razmišljamo da idemo i prema fondovima Evropske unije."

67
salkovic

Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde usvojila je i u skupštinsku proceduru uputila odluku o osnivanju Turističke organizacije BPK Goražde, čime se konačno stvaraju bolje pretpostavke za razvoj ove potpuno zapostavljene oblasti u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

Kantonalni ministar za privredu Haris Salković pojašnjava da je odluka utvrđena u skladu  sa odredbama novog Zakona o turizmu BPK Goražde, kojim je, između ostalog, propisana obaveza donošenja podzakonskih akata, od kojih je jedan  i odluka o osnivanju turističke organizacije na nivou kantona.

Dodao je da su pored usaglašenog pravnog okvira, obezbjeđena  i finansijska sredstva za njenu implementaciju.

“Ukoliko dođe do usvajanja ovog podzakonskog akta, obezbijedio bi se osnov za upis Turističke organizacije BPK Goražde u sudski registar , a njenim osnivanjem će se imenovati upravljačko tijelo koje će omogućiti turističkoj zajednici da svoju djelatnost obavlja s ciljem promovisanja turizma i turističkih potencijala našeg kantona”, kazao je Salković.

Najavio je i organiziranje radionice u saradnji sa regionalnom Privrednom komorom kao partnerom  za prekograničnu saradnju kako bi se izvršila obuka  za pisanje projekata.

“Potrudit ćemo se da napravimo neki dugoročni plan, kako bi se sredstva utrošila adekvatno, a dugoročno razmišljamo da idemo i prema fondovima Evropske unije s obzirom da prema informacijama sa kojim raspolažemo velika sredstva bit će  izdvojena za turizam”, istakao je on.

Obavezujući se po zaključku Skupštine BPK Goražde, naveo je da je komisija koju je formirala Vlada BPK Goražde, sačinila i plan izmirenja obaveza dosadašnje Turističke zajednice po pitanju poreza i doprinosa, koji će dostaviti Poreznoj upravi koja je zbog neizmirenih obaveza  blokirala račun Turističke zajednice.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here