BiH i Hrvatska će zajedno rekonstruirati most

Neometani i kontinuirani transport putnika i roba

70
most

Na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine utvrđen je Prijedlog osnova i imenovana delegacija za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o rekonstrukciji mosta Novi Grad (Bosna i Hercegovina) – Dvor (Republika Hrvatska) na M4 (BiH)/DC 6 (RH).

Zaključivanjem ovog sporazuma definira se zajedničko ulaganje u rekonstrukciju mosta Novi Grad – Dvor. Troškove rekostrukcije mosta, koji se preliminarno procjenjuju na oko milion eura, BiH i Hrvatska će snositi u jednakim dijelovima, po 50 posto.

Realizacija ovog projekta omogućit će neometani i kontinuirani transport putnika i roba te vraćanje u punu funkciju graničnog prelaza za međunarodni robni transport.

Bosanskohercegovačka strana će novac za realizaciju ovog projekta osigurati na osnovu Odluke o načinu raspodjele sredstava od dozvola za korištenje radiofrekventnog spekta za pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sistema, kojom je regulirano da će se 70 posto sredstava usmjeriti na razvoj transporta u BiH.

Prijedlog osnova bit će dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika je predložen ministar komunikacija i transporta.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here