Farmavit s domaćim proizvodom postao lider na tržištu BiH

Firma ima vlastite plantaže na kojima uzgaja bijeli luk

903
Farmavit

Firma “Farmavit“ Ljubinje u kojoj nastaju jedinstveni proizvodi od domaćeg bijelog luka uzgojenog na sunčanim hercegovačkim poljima, svoje pionirske korake započela je prije tri godine, da bi danas postali lideri u proizvodnji bijelog luka u Bosni i Hercegovini, ali i šire.

Jedan od uposlenika ove firme koji je trenutno najodgovorniji za proces proizvodnje bijelog luka Stefan Šalvarica rekao je da je taj kraj bio poznat po uzgoju duhana, a danas se tu više uzgaja bijeli luk za kojeg su neka istraživanja pokazala da je jedan od najkvalitetnijih na svijetu.

Podrška kroz projekat EU4Business

Govoreći o razvojnom putu firme Šalvarica je istakao da su kroz podršku projekta EU4Business uspjeli poboljšati uslove rada i produktivnost, smanjiti troškove i ponuditi kupcima jedinstvene proizvode. Unapređenjem  proizvodnje bijelog luka, podigli su količinu otkupa za 10 tona godišnje.

Projektom finansiranim sredstvima Evropske unije, ta firma je riješila veliki problem izvora toplotne energije, kao i problem vodene pare koja se stvarala u procesu termičke obrade luka i tako otežavala rad u proizvodnji.

“Ventilacijom i klimatizacijom objekta sada se za par minuta riješimo pare. Također, ranije se veliki dio posla obavljao ručno a sada uz pomoć novih mašina su unaprijeđeni i ubrzani procesi punjenja, etiketiranja i zatvaranja tegli”, dodao je Šalvarica.

Firma ima vlastite plantaže na kojima uzgaja bijeli luk, ali određenu količinu otkupljuje od svojih kooperanata s područja Hercegovine. Jedan od njih je Milan Slijepčević iz Ljubinja, kojem u procesu uzgoja bijelog luka pomoć pružaju supruga i majka.

“Bijeli luk je teško uzgajati jer se cijeli proces obavlja ručno, od sadnje do vađenja. Unatoč tome mi smo zadovoljni. Naš trud se isplati jer imamo zagarantovani otkup i redovnu isplatu”, dodao je Slijepčević koji je također zaposlen u firmi “Farmavit” na proizvodnji bijelog luka.

Nakon otkupa, bijeli luk se šalje na analizu prije nego od njega nastanu proizvodi koje na policama supermarketa kupci u Bosni i Hercegovini i van njenih granica pronalaze pod brendom “Miris Hercegovine”.

“Proizvodimo pastu od bijelog luka i različite marinade koje se sastoje od domaćeg bijelog luka potopljenog u začine, maslinovo i suncokretovo ulje. Uz to, zahvaljujući projektu EU4Business sada proizvodimo i takozvani black garlic”, kazao je Šalvarica.

crni češnjak

Black garlic (crni češnjak) nastaje procesom fermentacije svježeg bijelog luka. U tom procesu ubrzanog “starenja”, bijeli luk mijenja boju, karamelizira se i njegova se svojstva pojačavaju. Zbog svojih karakteristika, ova je vrsta bijelog luka izuzetno cijenjena i tražena na svjetskom tržištu. Nabavkom mašine za fermentaciju, firma “Farmavit” je postala jedini proizvođač ovog luka u Bosni i Hercegovini i šire.

Farmavit nastavlja uz planove o novim marinadama, plasmanu crnog češnjaka na međunarodno tržište i svježeg bijelog luka.

“Uložili smo dodatna vlastita sredstva u nabavku opreme koja će nam pomoći u proizvodnji želatinskih kapsula punjenih ekstraktom bijelog luka. Mi ćemo biti prva firma u regiji i šire koja će proizvoditi dijetetske suplemente ovog tipa”, dodao je Šalvarica.

Firma “Farmavit” je kroz projekat EU4Business podržana u iznosu  150.000 KM, dok je vrijednost ukupne investicija bila 300.000 KM.

O Projektu

Trenutno je u okviru projekta EU4AGRI, koji finansira Evropska unija, otvoren javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini.

Kroz ovaj javni poziv Evropska unija će podržati ulaganja u prerađivačke kapacitete poljoprivredno-prehrambene industrije kroz uvođenje inovacija i razvoj novih i/ili unapređenje postojećih proizvoda, marketinških alata, te osiguranje kontinuiteta poslovanja i sigurnog i zdravog radnog okruženja u BiH.

Rok za prijave je 7. juni ove godine, a više informacija dostupno je putem web stranice www.eu4agri.ba.

Projekat EU4AGRI je četverogodišnja inicijativa (2020-2024) koja ima za cilj modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranje novih radnih mjesta, kao i zadržavanje postojećih i podržavanje oporavka od krize izazvane Covid-19 u BiH. Ukupna vrijednost projekta, koji finansira Evropska unija, iznosi 20,25 miliona eura, a zajednički ga provode i sufinanciraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).

Kroz projekat EU4AGRI do sada je podržano 45 investicija bh. poljoprivrednika i preduzeća sa investicijama ukupne vrijednosti 10,7 miliona KM od čega je 6,3 miliona KM finansirala EU, saopćeno je iz UNDP-a.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here