Rekordna martovska inflacija u Velikoj Britaniji

Potrošačke cijene u martu su na mjesečnom nivou porasle za 1,1 posto, što je najveći rast za taj mjesec koji je ikada zabilježen

65

Godišnja inflacija u Velikoj Britaniji u martu je dostigla sedam posto, što je novi 30-godišnji rekord.

U istom mjesecu prošle godine indeks potrošačkih cijena iznosio je manje od jedan posto, a razmjere krize, kako ocjenjuje agencija Bloomberg, postat će još upečatljivije u aprilu, usljed poskupljenja energije za 54 posto.

Martovski podaci o inflaciji šesti mjesec zaredom premašuju prognoze ekonomista. Takvo kretanje inflacije vođeno je velikim povećanjem cijena, u prvom redu poskupljenjima goriva, metala i polovnih automobila. Cijene obroka u restoranima, hotelskog smještaja, namještaja te odjeće i obuće također su doprinijele usponu prošlomjesečne inflacije.

Banka Engleske, koja je na putu da u maju četvrti put uzastopno podigne referentnu kamatu, predviđa da će inflacija u aprilu dostići oko osam procenata, pri čemu postoji rizik da dosegne dvocifrenu vrijednost u nastavku godine.

Potrošačke cijene u martu su na mjesečnom nivou porasle za 1,1 posto, što je najveći rast za taj mjesec koji je ikada zabilježen, navodi Bloomberg.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here