Energoinvest najavio poskupljenje gasa za 21,7 posto

Imamo najbolju cijenu, zajedno sa Srbijom, u odnosu na ono što se nudi ostalim kupcima gasa u okruženju, a i šire, tvrdi direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević

65

Direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević izjavila je da je ruski Gazprom dostavio novu, za 21,7 posto veću cijenu prirodnog gasa, koja će važiti naredna tri mjeseca.

– Cijena se ažurira svakog tromjesečja po formuli u kojoj učestvuju tri naftna derivata. Cijena se formira tako da se uzima prosjek ta tri naftna derivata za posljednjih devet mjeseci – podsjetila je Hadžialjević na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Naglasila je da je snabdijevanje ruskim gasom uredno te da je komunikacija sa Gazpromom, kako je rekla, redovna, poslovna i korektna. Napomenula je da Energoinvest ima dugoročni ugovor sa Gazpromom, da se sve bitne ugovorne promjene definišu aneksima te da se gas plaća u eurima.

– Imamo najbolju cijenu, zajedno sa Srbijom, u odnosu na ono što se nudi ostalim kupcima gasa u okruženju, a i šire – ustvrdila je Hadžialjević.

Direktor sektora Energokomerc u Energoinvestu Semir Krehić imao je još više riječi hvale za Gazprom.

– Srbija 40 posto svoga gasa nabavlja na berzi po cijeni koja je četiri i po puta veća od cijene koju mi imamo od Gazproma. Hrvatska od 1. aprila ima cijenu gasa uvećanu za 77 posto i njihova nabavna cijena je jedan i po puta veća nego što je cijena koju ima Federacije BiH. Hrvatska Vlada je to povećanje cijene riješila tako što je PDV na gas sa 22 smanjila na pet posto, pa je to povećanje inicijalno od 77, zapravo 16 posto za stanovništvo. Srbija je to riješila tako što ovih 40 posto koji kupuju na otvorenom tržištu sufinansira država – izjavio je Krehić.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here