SAD uvele sankcije ruskim platformama Hidra i Granteks

SAD će u koordinaciji sa saveznicima i partnerima, kao što su Njemačka i Estonija, nastaviti ometati funkcioniranje takvih platformi

60

Američko Ministarstvo finansija uvelo je sankcije najistaknutijem dark-web stranici Hidra sa sjedištem u Rusiji i berzi kriptovaluta Garanteks, za koju tvrdi da posluje prvenstveno iz Moskve i Sankt Peterburga, objavljeno je na stranici Ministarstva.

„Sankcije šalju poruku kriminalcima da se ne mogu  kriti na dark netu i njegovim forumima i da se ne mogu kriti u Rusiji ili bilo gdje u svijetu“, navela je uministrica finanasija Janet Yellen u saopćenju.

Istakla je da će SAD, u koordinaciji sa saveznicima i partnerima, kao što su Njemačka i Estonija, nastaviti ometati funkcioniranje takvih platformi, prenosi Reuters.

Novim sankcijama američkim građanima se zabranjuje da „pružaju ili primaju bilo kakak doprinos, ili da objezbeđuju sredstva, dobra ili usluge“ Hidri ili Garanteksu.

Prema istraživačima blockchaina, oko 86 posto legalnih bitcoina koje su direktno primile ruske kripto berze u 2019. dolazilo je od Hidre.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here