Osnovana prva regionalna berza struje

Poslovno sjedište bit će u Ljubljani

52

Slovenački ELES, srbijanski EMS i Evropska berza električne energije (EPEX SPOT) objavili su da zajednički formiraju prvu regionalnu berzu električne energije za Centralnu i Jugoistočnu Evropu.

“Novi pravni subjekt “Alpsko-jadranska dunavska berza električne energije – ADEX” će ponuditi harmonizovane i jedinstvene usluge spot trgovine električnom energijom u Sloveniji i Srbiji, sa ciljem da svoje poslovanje i usluge proširi na druge zemlje u regionu centralne i jugoistočne Evrope”, ističe se saopćenju na stranici Seepex-a i navodi da će svi u vlasništvu imati isti broj akcija ADEX-a.

Poslovno sjedište bit će u Ljubljani, a glavne stalne kancelarije u Ljubljani i Beogradu.

” Na ovaj način unapređujemo tržišnu kulturu u našem regionu, obezbjeđujući najviše standarde trgovanja, napredna tehnička rješenja, izuzetne berzanske usluge, transparentnost i inovativnost”, rekao je Aleksandar Mervar, generalni direktor ELES-a.

Generalna direktorica EMS-a Jelena Matejić rekla je da će ovo izvanredno dostignuće dodatno podstaći razvoj regionalnog tržišta električne energije i pružiti avangardni i održiv “role model” za ostale zemlje centralne i jugoistočne Evrope da se pridruže ovoj naprednoj poslovnoj infrastrukturi.

Evropska berza električne energije EPEX SPOT SE i njena zavisna preduzeća upravljaju fizičkim kratkoročnim tržištima električne energije u 13 zemalja: Centralno-zapadna Evropa, Švicarska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nordijska regija i Poljska. Kao dio EEX grupe, grupe kompanija koje opslužuju međunarodna berzanska tržišta, EPEX SPOT je posvećen stvaranju panevropskog tržišta električne energije.

Više od 300 članova trenutno trguje električnom energijom na EPEX SPOT-u.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here