Posjeta turske delegacije Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta

Velike mogućnosti za saradnju dviju institucija na razvoju MSP-a i njima pripadajuće poduzetničke infrastrukture

68

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić, razgovarao je  s predsjednikom Organizacije za razvoj malih i srednjih poduzeća u Turskoj (KOSGEB) Redžepom Alijem Erdoganom, koji je sa svojom delegacijom posjetio ovo resorno Ministarstvo, o nastavku saradnje ove dvije institucije i nastavku aktivnosti iz ranije potpisanog Memoranduma o razumijevanju u 2014. godini.

Na sastanku, održanom u sjedištu Ministarstva u Mostaru, razgovarano je o više tema, ali s fokusom na ekonomske teme vezane za poboljšanje ekonomske i trgovačke saradnje između bh. i turskih MSP-a i poboljšanju njihove konkurentne snage na globalnim tržištima kroz usvajanje i implementiranje novih znanja i tehnologija.

Federalni ministar je, govoreći o nadležnostima i aktivnostima Ministarstva vezanih za zakonsku regulativu, poticajna grant sredstva, te finansiranje putem Razvojne banke Federacije BiH i Garancijskog fonda istakao da postoje velike mogućnosti za saradnju dviju institucija na razvoju MSP-a i njima pripadajuće poduzetničke infrastrukture, te mogućnosti zajedničkog djelovanja poduzeća na prostorima ovih država ali i izvan nje.

“S obzirom da postoji veliki broj mogućnosti saradnje i razvoja i da Ministarstvo već ima potpisan Memorandum o saradnji sa Organizacijom za razvoj malih i srednjih preduzeća (KOSGEB) u Turskoj potrebno je da isti obnovimo kroz saradnju timova iz Ministarstva i ove organizacije kako bi nastavili s aktivnostima iz Memoranduma”, rekao je ministar Zukić.

Predstavnici KOSGEB-a su prezentirali svoj put razvoja kao i sve što ova Organizacija trenutačno radi i naglasili da imaju bazu od četiri miliona MSP-a na području Turske te da imaju potpisane ugovore o saradnji sa 66 država svijeta, odnosno prezentirali šta to sve ova agencija radi na području Turske, BiH i drugih država.

Delegacija KOSGEB-a je istakla da će u narednom periodu animirati kompanije iz Turske da  intenzivnije sarađuju s kompanijama s područja Bosne i Hercegovine i da kroz saradnju zajednički nastupaju na tržištima izvan Bosne i Hercegovine.

“Naglašena je dosadašnja dobra saradnja KOSGEB- a i ovog Ministarstva i volja za daljnjom saradnjom kao i mogućnost i potreba njenog nastavka”, rekao je predsjednik KOSGEB-a Redžep Alij Erdogan.

Sastanku je prisustvovao i Generalni Turski konzul u BiH Yasar Ergun koji je naveo da je razgovorao s predstavnicima Grada Mostara, Hercegovačko-Neretvanskog kantona i kantonalnih ministarstva koji pokrivaju područje obrazovanja i privrede, a iskazali su interes za saradnjom u smislu transfera novog znanja i tehnologija u oblasti obrtništva (zanatastva) i MSP.

Predsjednik Organizacije za razvoj malih i srednjih poduzeća u Turskoj pozvao je predstavnike Ministarstva u radnu posjetu ovoj organizaciji u Turskoj kao i nekim uspješnim poduzećima na području Turske.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here