Francuska blokirala gotovo 850 miliona eura imovine ruskih oligarha

Blokirani računi, kreditne linije, nekretnine, jahte

52

Francuska je od početka rata u Ukrajini na svom teritoriju blokirala gotovo 850 miliona eura vrijednu imovinu ruskih oligarha – jahte, stanove, bankovne račune, izjavio je  ministar privrede i finansija Bruno Le Maire.

“Blokirali smo privatne račune pojedinaca u vrijednosti od 150 miliona eura, kao i kreditne linije u Francuskoj, odnosno u francuskim ustanovama.  Zamrznuli smo 539 miliona eura vrijedne nekretnine na francuskom teritoriju, što je ekvivalent 30-ak nekretnina ili stanova, a blokirali smo i dvije jahte vrijedne 150 miliona eura. Sveukupno se radi o gotovo vrijednosti u iznosu od oko 850 miliona eura imovine ruskih oligarha koja je blokirana na francuskom teritoriju”, istaknuo je gostujući u emisiji Grand Jury.

U praksi blokada robe i stvari znači da je njeni vlasnici više ne mogu “koristiti, preprodati ili unovčiti”.

“S druge strane, oni se ne oduzimaju tako da država postaje njihov vlasnik te ih potom može preprodati. Da bi došlo do zaplijene roba i vrijednosti, mora postojati temelj za krivično djelo”, pojasnio je ministar, te dodao:

“Sankcije štete Rusiji, štete ruskoj državi, a škode i ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu”.

Istanuo je  da su dosad blokirane oko 22 milijarde eura aktivnih sredstava Centralne ruske banke.

Od početka ruske ofanzive na Ukrajinu 24. februara zapadne zemlje su usvojile nekoliko grupa ekonomskih sankcija, na koje je Rusija odgovorila protusankcijama.

Ruska centralna banka  je ocijenila da je “iznimno teško” napraviti makroekonomske prognoze zbog uvedenih sankcija. Krajem februara je više nego udvostručila svoju ključnu kamatnu stopu, koja je porasla na 20 posto u odnosu na ranijih 9,5 posto.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here