Zeleni koridori uskoro mogući na graničnim prelazima između CEFTA-e i EU

Direktor Sekretarijata CEFTA Emir Đikić izjavio je da je SEED+ jedan od glavnih prioriteta CEFTA-e koji će osim razmjene podataka između uprava carina također obuhvatiti sve agencije angažovane na carinjenju robe, kao i da će se s vremenom proširiti na trgovinu uslugama.

66

 Predstavnici uprava carina Grčke, Sjeverne Makedonije i Srbije  sastali su se da bi razmotrili potencijal SEED-a, ključnog sistema za uvođenje zelenih koridora.

Navedeno je da je učešće Grčke od izuzetnog značaja s obzirom da bi to bio veliki napredak u zajedničkim naporima i viziji transporta i trgovine između Grčke i članica CEFTA sporazuma. Zato se očekuje da ovaj sastanak dovede do veće saradnje u oblasti zelenih koridora i koristi i za EU i za CEFTA-u.

Generalni direktor Uprave carina Grčke Konstantinos Murtidis rekao je da probno uvođenje na graničnom prelazu Evzoni – Bogorodica predstavlja važan i unaprijeđen oblik saradnje između uprave carina Grčke i Sjeverne Makedonije.

SEED se primjenjuje od 2010. godine i predstavlja unaprijeđeno upravljanje prelazima na Zapadnom Balkanu. Poboljšani SEED+ dodatno unapređuje efikasnost i pojednostavljuje procedure. SEED je imao ključnu ulogu u sprovođenju Inicijative zelenih koridora/traka.

Direktor Sekretarijata CEFTA Emir Đikić izjavio je da je SEED+ jedan od glavnih prioriteta CEFTA-e koji će osim razmjene podataka između uprava carina također obuhvatiti sve agencije angažovane na carinjenju robe, kao i da će se s vremenom proširiti na trgovinu uslugama.

” Također, imat će pozitivan utjecaj na trgovinski tok, kao što predviđa Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište “,dodao je Đikić.

SEED i SEED+ u praksi doprinose značajno kraćem vremenu čekanja na prelazima, pojednostavljenju procedura i manjim troškovima.

Sastanak je zvaničnicima tri uprave carina omogućio da steknu uvid u funkcionalnost, održavanje i druga tehnička pitanja u vezi sa radom SEED sistema, kao i u njegov potencijal da posluži kao glavni element podrške u određivanju prioriteta određenih vrsta robe na graničnim prelazima između Grčke i njenih CEFTA partnera.

Direktor Sekretarijata Transportne zajednice Matej Zakonjsek naglasio je da stanovnici zapadnog Balkana predugo čekaju na granicama, naročito onim sa EU.

” Nastavit ćemo da podržavamo regionalne partnere u naporima da koncept zelenih koridora prošire na Grčku i druge zemlje članice EU. Uspostavljanje funkcionalnog zelenog koridora na graničnom prelazu Tabanovce – Preševo je skratilo vrijeme čekanja i ubrzalo izvoz, uvoz i tranzit robe. Sjeverna Makedonija i Srbija su prvi regionalni partneri na zapadnom Balkanu koji su uspostavili zajedničke granične kontrole i osigurali zajedničko obavljanje graničnih i carinskih formalnosti. Ako se primijeni na granicama sa zemljama članicama EU, ovaj koncept će biti jednako uspješan “,kazao je Zakonjsek

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here