Kompanija eMEDIT potpisala ugovor o digitalizaciji zdravstvenog sistema Tuzlanskog kantona

Tuzlanski kanton je još jedan u nizu koji će integrisanim zdravstvenim informacionim sistemom uveliko olakšati rad zdravstvenog sistema u primjeni digitalne transformacije.

69

Kompanija eMedIT je u Tuzli potpisala ugovor sa Zavodom zdravstvenog osiguranja o digitalizaciji zdravstvenog sistema. Tuzlanski kanton je još jedan u nizu koji će integrisanim zdravstvenim informacionim sistemom uveliko olakšati rad zdravstvenog sistema u primjeni digitalne transformacije. Kroz vlastitu softversku platformu će poboljšati kvalitetu zdravstvene njege i kvalitet života građana, te olakšati rad svim zdravstvenim radnicima, uz poštivanje zakonske legislative i etičkih zdravstvenih normi ponašanja.

„Prvi efekti se mogu očekivati nakon dva mjeseca, na prvom mjestu elektronska knjižica i eRecept. Uspostava medicinskog kartona, elektronske knjižice, radiološke dijagnostičke softverske funkcionalnosti, uvođenje informacionog laboratorijskog sistema, te funkcionalniji pristup dijagnostičkim podacima pacijenta će zdravstveni sistem učiniti bržim, dostupnijim i efikasnijim”, izjavio je Denis Husić, direktor ZZO TK.

Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK, kazala je da manje papirologije znači i manje administrativnog posla za zdravstvene radnike koji prvenstveno trebaju da nam pruže pomoć.

„Za budžete Vlade i ZZOTK potpisivanje ovog ugovora predstavlja značajnu uštedu novca.Nema više čekanja u redovima za ovjeravanje knjižica, kao ni čekanja za recepte. Preko sistema, informacija iz ordinacije automatski ide u apoteku i pacijenti će odmah biti u prilici podići lijekove. Također, izbacuje se iz upotrebe ovjeravanje uputnica. Primjera radi, Kanton Sarajevo je digitalizacijom zdravstvenog sistema, nakon nepunih godinu dana imao uštedu od pet miliona KM samo na lijekovima”, dodala je Čolić.

Irfan Halilagić, premijer TK izrazio je zaovoljstvo realizacijom jednog od   najvećih projekata kada je u pitanju cjelokupni zdravstveni sistem Tuzlanskog kantona.

“Budući da je primjer Sarajevskog kantona pokazao uštede od pet miliona KM samo na receptima, mi ćemo taj novac usmjeriti na poboljšanje drugih usluga u zdravstvu”, dodao je Halilagić.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here