ZVANIČNO PREDSTAVLJEN DOKUMENT „ANALIZA REGIONALNOG STATUSA INOVACIJA I INDUSTRIJSKIH PRIORITETA“

Cilj predstavljanja dokumenta je da se mala i srednja poduzeća potaknu na postavljanje novih industrijskih prioriteta kao što su: zelena transformacija, investiranje u znanje, digitalna transformacija.

69

U organizaciji Privredne/Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine, i uz podršku partnera Regionalne privredne komore Zlatiborskog upravnog okruga i udruženja Energis,  u Sarajevu je zvanično predstavljen dokument “Analiza regionalnog statusa inovacija i industrijskih prioriteta”. Dokument je izrađen u okviru projekta „Podrška za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja-ENHANCE”, koji se implementira u okviru IPA programa Srbija-Bosna i Hercegovina 2014-2020.

Cilj predstavljanja dokumenta je da se mala i srednja poduzeća potaknu na postavljanje novih industrijskih prioriteta kao što su: zelena transformacija, investiranje u znanje, digitalna transformacija i slično. Događaj je okupio predstavnike malih i srednjih poduzeća, predstavnike vlasti, predstavnike obrazovnih institucija i nevladinog sektora.

“Drago mi je da postoji interes za poboljšavanjem inovativnosti privrede Bosne i Hercegovine i susjedne Srbije. Ono što je evidentno jeste da u odnosu na razvijene zemlje svijeta, imamo nizak stepen investicija u znanje i inovacije. Glavnu ulogu u navedenom treba da imaju privatne, a ne državne investicije, zbog čega je bitna domaća privreda odnosno stavovi naših privrednika. Zbog toga su ovakvi događaji izuzetno važni, kako bi se razmijenila iskustva i predstavile najbolje prakse”, navodi Admir Čavalić, ekonomski ekspert.

Ekonomska konkurentnost u Bosni i Hercegovini je niska, a njen inovacioni sistem je nerazvijen: izdvajanja za istraživanja i razvoj su među najnižim u regiji Zapadnog Balkana, poslovna sofisticiranost u istraživanju je niska, a univerziteti imaju malo sposobnosti i resursa za provođenje istraživanja. Već godinama unatrag Bosna i Hercegovina zauzima posljednje pozicije gotovo svih međunarodnih izvještaja i pokazatelja. Ako se uzme u obzir izdvajanje države za naučno-istraživačku djelatnost, koje je i više nego skromno, kao i nedovoljan broj istraživača, stanje je, slobodno možemo reći alarmantno. Pritom, naučnoistraživačka aktivnost, u kontekstu industrijskih inovacija, karakterizira sljedeće:

• Nizak stepen transformacije naučnih istraživanja u inovacije i proizvode visoke dodatne vrijednosti;
• Kontinuiran “odliv pameti” (brain drain), tj. nedostatan kapacitet BiH da zadrži postojeće i privuče nove talente iz inostranstva.

“Održivo investiranje u infrastrukturu i inovacije je ključan pokretač privrednog rasta i razvoja. Promoviranje održivih privrednih grana i investiranje u naučno istraživanje i inovacije predstavljaju bitne načine podsticanja održivog razvoja Bosne i Hercegovine i Srbije”, navodi Almin Mališević, direktor projekta Enhance.

Dokument će uskoro biti dostupan i online na web stranici Privredne/Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here