Rusija u tehničkom bankrotu: Zabranila otplatu duga stranim investitorima

Ruski bankrot već smo vidjeli 1998. Unatoč poteškoćama, Rusija se tada relativno brzo oporavila. Sada je situacija drugačija, postoje ekonomske, finansijske i političke sankcije Rusij

65
Nakon što su finansijske sankcije Rusiji postale toliko oštre da Credišnja banka više ne može braniti vrijednost rublje ili finansijsku stabilnost zemlje, Rusija je objavila da neće isplaćivati kupone stranim vlasnicima obveznica.
Za sada su to obveznice saveznog zajma, tzv. OFZ obveznice, odnosno državne obveznice denominirane u rubljama. Vrijednost duga na koji se mjera odnosi, a koji imaju strane ulagače – iznosi 29 milijardi dolara, piše Bloomberg.

Jedan od finansijskih analitičara već je jasno dao do znanja da možemo očekivati tehnički bankrot, ne samo na dugu u rubljama, već i na onom u eurima. Rusija trenutno ima vrlo malo interesa za otplatu duga.

Podsjetimo, ruski bankrot već smo vidjeli 1998. Unatoč poteškoćama, Rusija se tada relativno brzo oporavila. Sada je situacija drugačija, postoje ekonomske, finansijske i političke sankcije Rusiji. Rusiju je tada spašavao uglavnom rast cijena nafte, niske cijene rublje učinile su izvoz konkurentnijim, a Rusija je u trgovini koristila nemonetarne oblike trgovine (roba za robu).

Ruska ekonomska kriza 1998. označila je kraj Jeljcinove ere i bila uvertira za dolazak na vlast Vladimira Putina.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here