Sberbank BH pod upravom Agencije za bankarstvo FBiH

Na vanrednoj press-konferenciji saopćeno da u Sberbank BH više nema ruskog elementa i da upravljanje Bankom preuzima Agencija

171

Agencija za bankarstvo FBiH održala je vanrednu press-konferenciju na kojoj je saopćeno da klijenti Sberbank BH nemaju razloga za brigu. Naglasili su da u toj banci u BiH više nema ruskog elementa te da upravljanje Bankom preuzima Agencija.

– Mi smo procijenili da dalje čekanje može dovesti u rizik ovu banku u BiH, koja odlično posluje i željeli smo otkloniti svaku vrstu rizika po Banku. Ovo radimo da zaštitimo depozite. Vanjski rizik koji je postojao je na ovaj način otklonjen. Nemamo prijetnji sankcija po Banku, nemamo prijetnju ukidanja iz SWIFT-a – kazao je direktor Agencije Jasmin Mahmuzić.

On je pozvao građane da imaju vjeru u sistem te da je naglasio da su svi njihovi depoziti osigurani.

– Molimo deponente da imaju razumijevanja i vjeruju da je Banka stabilna. Postoji fizičko ograničenje za svaki depozit, treba vremena da svako dobije novac. Dakle, stvara se u tom slučaju nepotrebna panika i osjećaj da se nešto dešava, kada vidite veliki red ljudi – rekao je Mahmuzić.

On je ustvrdio da dešavanja u Ukrajini ne mogu negativno uticati na Sberbank BH. Dodao je da postoji mogućnost da se naloži Banci da proda dionice i da je preuzme neko ko reputacijski ne može stvoriti rizik po njeno poslovanje.

– Agencija će uraditi sve da se sačuva stabilnost bankarskog sektora i interes BiH – rekao je Mahmuzić.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here