Nijemci grade novi veliki pogon u BiH, zaposlit će do 150 ljudi

Iz pogona u Rami bi trebali izlaziti proizvodi za radne mašine (poput bagera) Liebherr

79

Općina Prozor-Rama je ovih dana završila proceduru kupovine zemljišta za Poslovnu zonu “Izlaz” od nešto manje 300.000 kvadratnih metara u vrijednosti od 93.439 KM.
U proceduru kupovine zemljišta od države Bosne i Hercegovine ušlo se nakon pokretanja razgovora s ozbiljnom njemačkom firmom iz Regensburga za otvaranje tvornice metalskih proizvoda.

Procedura je započela na Općinskom vijeću koje je najprije dalo saglasnost na prijedlog načelnika Joze Ivančevića da se uđe u razgovore i potpisivanje Ugovora vezano za pokretanje tvornice i davanje poticaja.

“Već neko vrijeme vodimo ozbiljne razgovore s firmom iz Njemačke, tačnije, iz Regensburga o otvaranju pogona u našoj općini. Nakon saglasnosti Općinskog vijeća dogovoreno je da se tvornica izgradi u Poslovnoj zoni Izlaz te smo u tu svrhu od države Bosne i Hercegovine otkupili zemljište. Iduće sedmice planiramo potpisivanje Ugovora o daljnjim radovima, odnosno, pripremi zone za postavljanje pogona s direktoricom Snježanom Köpruner. Drago nam je da sve ide prema predviđenom planu te s jeseni očekujemo početak rada tvornice”, kazao je Ivančević.

Riječ je o kompaniji koja već ima pogon u Travniku, GS-Tvornica mašina Travnik.

“GS Holding u tvornici u Travniku zapošljava gotovo 500 ljudi, a kod nas će to za početak biti od 60 do 150 ljudi. Međutim, otvara se mogućnost da se zaposli puno veći broj”,kazao je Ivančević ranije.

Iz pogona u Rami bi trebali izlaziti proizvodi za radne mašine (poput bagera) Liebherr, ali Köpruner je ranije rekla da uslijed moguće krize jedna takva tvornica mora smanjiti rizike te proizvoditi još mnogo toga.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here