Osigurati hitnu podršku poljoprivrednim proizvođačima

Otežani uslovi poljoprivredne proizvodnje

37

Vlada FBiH je usvojila informaciju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o hitnoj podršci poljoprivrednim proizvođačima zbog otežanih uslova poljoprivredne proizvodnje.

Ovo ministarstvo je zaduženo da provede postupak javnih konsultacija sa zainteresiranom javnosti vezano za Program podrški za 2022. godinu u skladu s Programom podrški iz 2021. godine i njegovom realizacijom, i prijedlogom Budžeta FBiH za 2022. godinu i u roku od 15 dana od njegovog usvajanja dostavi Vladi na usvajanje Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava “Subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima – Poticaj za poljoprivredu” utvrđenih ovogodišnjim Budžetom.

Federalno minstarstvo finansija zaduženo je da, u saradnji s Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, u skladu s današnjim zaključkom, pripremi prijedlog dopune člana 29. Zakona o izvršenju Budžeta FBiH za 2022. godinu.

Federalna Vlada je pozvala nadležna kantonalna ministarstva da animiraju klijente da podnesu zahtjeve za ostvarivanje prava na novčanu podršku, kao i druge potrebne radnje, za sve završene proizvodnje, odmah po njihovom završetku, te odmah po usvajanju Budžeta FBiH i Programa podrški za 2022. godinu dostave obračun novčanih podrški za zahtjeve Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kao i da iz vlastitih sredstava za poticaj osiguraju podršku sjetvi poljoprivrednih površina u biljnoj proizvodnji.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here