Finaliziran projekat usklađivanja obrazovanja sa potrebama tržišta rada u Konjicu

Riječ je o projektu Općine Konjic koji je implementiran posredstvom Agencije za ekonomski razvoj „Prvi korak“ Konjic u partnerstvu sa JU" Srednja škola Konjic" i Udruženjem poslodavaca i samostalnih privrednika Konjic, a uz tehničku i finansijsku podršku Fondacije Helvetas Moja Budućnost.

65

Na svečan način predstavljeni su rezultati projekta “Unapređenje javno-privatnog dijaloga u cilju usklađivanja srednjeg stručnog obrazovanja sa potrebama lokalnog tržišta rada na području općine Konjic” u Srednoj stručnoj školi Konjic.

Riječ je o projektu Općine Konjic koji je implementiran posredstvom Agencije za ekonomski razvoj „Prvi korak“ Konjic u partnerstvu sa JU” Srednja škola Konjic” i Udruženjem poslodavaca i samostalnih privrednika Konjic, a uz tehničku i finansijsku podršku Fondacije Helvetas Moja Budućnost.

“Stvaranje novih mogućnosti mladim ljudima za zaposlenje, ali i stvaranje radne snage koja je konkurentna na tržištu rada, dugoročni je cilj Općine Konjic i zadovoljstvo je konstatovati da smo uspješno realizovali jedan od prvih projekata kojim smo taj cilj postigli. Zahvaljujući podršci organizacije Helvetas u Srednjoj školi Konjic uz saglasnost Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, otvorene su mogućnosti za obrazovanje za četiri nova zanimanja: vodoinstalater, zavarivač/varilac, CNC operater i galvanizer, zadovoljavajući na taj način dugoročne potrebe realnog sektora. Kroz pomenuto, ali i stipendiranje srednjoškolaca koji se obrazuju za deficitarna zanimanja postigli smo nešto novo, što nam dozvoljava da s ponosom kažemo da se u ovom gradu stvaraju veliki pomaci na polju stručnog obrazovanja, stvaraju nove vrijednosti i šanse za mlade, kao i za privredne subjekte koji imaju tendenciju širenja”, kazao je ovom prilikom načelnik Općine Konjic Osman Ćatić.

Sven Dominiković, direktor Fondacije Helvetas Moja Budućnost, kazao je da su od početka bili svjesni  da treba povećati saradnju obrazovanja i privrede.

“Ovaj projekat je to i dokazao na pravi način, nudeći mladima u Bosni i Hercegovini perspektivu, u ovom slučaju danas u prelijepom Konjicu”, naglasio je Dominiković.

Enisa Karkelja, direktorica Srednje škole Konjic, izrazila je zadovoljstvo zbog uspješno realizovanog projekta i kvalitetne i moderne opreme, mašina i alata, koje je škola kroz ove aktivnosti dobila.

“Naša namjera je da učenike osposobimo da nakon završene škole imaju kvalitetno upotrebljivo znanje, a to je jedino moguće ukoliko imamo jedan partnerski odnos sa privredom da učenici pored radionica, dio praktične nastave obavljaju u privrednim preduzećima”, kazala je  Karkelja.

Ajla Greda direktorica Agencije “Prvi korak” zahvalila se ovom prilikom svim učesnicima u projektu, sa posebnim akcentom na poslodavce i privrednike iz Konjica, koji su uz podršku u nabavci opreme, značajno pomogli u organizovanju Sajma karijernog informisanja za učenike osnovnih škola, koji će uskoro birati škole za svoja buduća zanimanja.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here