Nestaju zalihe, nafta ide prema 100 dolara za barel

Sad čak i neki od najiskusnijih eksperata predviđaju kako bi cijena nafte u ovoj godini mogla imati rast do čak 150 dolara za barel

83

Informacije koje stižu s robnih berzi, pokazuju da bi nafta trebala preskočiti simboličnu granicu od 100 dolara za barel.

Pri tome i investitori izgleda smatraju kako je skupa nafta realni scenario skorije budućnosti pa kupuju dionice naftnih kompanija računajući na rekordne profite. Od početka februara cijena nafte porasla je oko 11 dolara za barel, čime je prošlu sedmicu tzv. Brent crude premašio 95 dolara za barel, što je 63 posto više u odnosu na ljeto 2014.

Problem je sljedeći: sad čak i neki od najiskusnijih eksperata predviđaju kako bi cijena nafte u ovoj godini mogla imati rast do čak 150 dolara za barel, a to ne objašnjavaju geostrateškim napetostima između Rusije i široke fronte zapadnih zemalja koje podržavaju Ukrajinu.

“Ako uzmete kako imamo podinvesticiju u kapitalna istraživanja, nama počinje nedostajati fizičke nafte, počinju nestajati zalihe”, upozorio je John Driscol, direktor JTD Energyja u intervjuu za CNBC.

On rast cijene nafte iznad 120 dolara smatra izvjesnim, a ne isključuje doseg spomenute cijene od 150 dolara. Već sad, u ovom trenutku, trgovci plaćaju posebnu cijenu na naftu koja je fizički dostupna jer očekuju daljnje ubrzanje potražnje.

Dio poskupljenja može se objasniti time što su članice OPEC+ grupe, kao i Rusija, tokom januara pumpale nešto manje nafte u odnosu na predviđene kvote.

Ne treba misliti kako će veliki naftni igrači biti spremni na bilo koji način žuriti sa spuštanjem cijena jer su lani napokon imali sjajne profite uslijed rasta cijena nafte. Dobri profiti BP-a, Shella, Totala…, privukli su investitore. S&P 500 Energy Sector Indeks trenutno je na godišnjem nivou 50 posto veći, prenosi Jutarnji.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here