Otvorena laboratorija za analizu površinske obrade u drvnoj i metalskoj industriji

Projekat „Uspostava laboratorije za analizu površinske obrade u drvnoj i metalskoj industriji“ traje 12 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta je 240.000 eura, od čega EU sufinancira 200.040 eura kroz EU4Buisines projekt. Vodeći realizator projekta je SERDA, u partnerstvu Mašinskim fakultetom u Sarajevu.

145

U toku jednogodišnjeg projekta “Uspostava laboratorije za analizu površinske obrade u drvnoj i metalskoj industriji” stvoreni su uslovi da preduzeća iz drvene i metalske industrije u Bosni i Hercegovini mogu izvršiti analizu površinske obrade svojih proizvoda i na taj način provjeriti kvalitetu svojih proizvoda.

Rezultati tog projekta, finansiranog od Evropske unije i Vlade SR Njemačke, predstavljeni su  na Mašinskom fakultetu u Sarajevu gdje je službeno otvorena nova, moderna laboratorija za analizu površinske obrade.

U okviru projekta izvršeno je renoviranje i nabavka neophodne opreme za laboratoriju, uposleni su  laboratorijski tehničar i asistent laboratorijskog tehničara, provedena dva javna poziva za preduzeća iz drvnog i metalskog sektora za besplatno korištenje usluga laboratorije, te obavljena studijska posjeta vodećem Institutu za tehnologiju drveta u Drezdenu (Njemačka).

Pored toga, 45 bh. kompanija iz drvnog i metalskog sektora je dobilo besplatnu analizu parametara površinske obrade. Projekat je također pomogao bh. kompanijama da analiziraju proizvodne procese da bi optimizirale proces proizvodnje uz povećanje kvaliteta proizvoda i bolje konkurentnosti na tržištu.

Profesor na Mašinskom fakultetu u Sarajevu Murčo Obućina, ekspert za tehnologiju drveta, rekao je da tržište postaje  sve zahtjevnije i posebnu pažnju posvećuje kvalitetu završne obrade finalnih proizvoda. Napomenuo je da kvalitetna površinska obrada povećava upotrebna svojstava proizvoda i predstavlja snažan argument njegove prodaje, te da je ovo jedina laboratorija te vrste i kapaciteta u BiH.

Koordinator projekta u Sarajevskoj regionalnoj razvojnoj agenciji (SERDA) Faruk Cerić rekao je da preduzeća na ovaj način smanjuju troškove analize, a rezultati analize im pomažu da proces proizvodnje optimiziraju i budu konkurentniji na tržištu.

Jedna od kompanija korisnica projekta je i Nova Ambijenta iz Sarajeva, istaknuti brend za dizajn enterijera i kuhinja po mjeri, koji postoji više od 15 godina.

Projekat „Uspostava laboratorije za analizu površinske obrade u drvnoj i metalskoj industriji“ traje 12 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta je 240.000 eura, od čega EU sufinancira 200.040 eura kroz EU4Buisines projekt. Vodeći realizator projekta je SERDA, u partnerstvu Mašinskim fakultetom u Sarajevu.

EU4Business je projekat Evropske unije, koji s ciljem jačanja ekonomije BiH podstiče razvoj ciljanih sektora. Projekat je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura). Zajedno ga provode GIZ, ILO i UNDP od aprila 2018. godine do marta 2022. godine, saopćeno je iz SERDA-e.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here