Kompanija Smilelove iz Sarajeva je pokrenula proizvodnju prvih bosanskohercegovačkih ekološki prihvatljivih tekstilnih proizvoda. Pod brendom Smilelove možete pronaći odjevne predmeti za žene, nježne kolekcije i igračke za bebe, te predmete za uređenje unutrašnjeg prostora. Proizvode ove kompanije izdvajaju prije svega materijali organskog porijekla i to samo oni koje mogu naći u Bosni i Hercegovini, te na taj način podržavaju lokalnu zajednicu. Također, u proizvodnji koriste i 10 posto recikliranog materijala, a bh. tradicija i baština utkana je u dizajn ovih proizvoda. Iza ovog inovativnog brenda stoji Elma Smajlović, poduzetnica koja je prije 13 godina imala jasnu viziju i cilj te pokrenula proizvodnju višenamjenskih, kvalitetnih, nosivih stvari od najboljih prirodnih materijala.

Materijali organskog porijekla

„Dugo smo radili kao obrtnička djelatnost pod brendom All about Apple. Kada se osnovalo dioničko društvo Smilelove d.o.o. početkom 2020. godine promijenili smo i ime brenda jer je to bio novi početak u više pravaca. Pod ranijim nazivom brenda radili smo isključivo proizvode za djecu, dok sada proizvodimo stvari za kuću i ženu, a zadržali smo i proizvode za uređenje dječije sobe. Prije 13 godina sam odlučila pokrenuti vlastiti posao, a uz jasnu viziju, nešto hrabrosti i volje uspjela sam da se održimo, rastemo i danas smo prepoznatljiv brend u čitavoj BiH“, za Business Magazine kaže Smajlović koja je i dizajnerica svih komada ove kompanije.

Kvalitetni materijali i originalnost dizajna

Kako kaže tokom svih ovih godina, sve izazove, kojih je bilo mnogo, smatrala je prirodom posla, nešto s čime se morala suočiti.

„Pomoglo mi je to što sam jasno vidjela cilj prema kojeg idem, a sve ostalo spada u „službu“. Standardi kod proizvodnje su od početka bili visoki, kako u estetskom tako i u smislu kvaliteta, tako da nikada nismo imali problema sa prodajom. Kupci su uvijek bili zadovoljni te se godinama vraćaju po naše nove linije proizvoda. Svakako da su nam ove godine pandemije donijele puno izazova, ali i najbolje saradnje i ugovore do sada“, naglašava Smajlović.

Posebnost ovog brenda jeste upravo ekološka proizvodnja što je rijetkost kada je tekstil u pitanju.

„Ne samo da smo prvi eko tekstilni brend u BiH nego i puno šire. Kada su tekstil i ekologija u pitanju, kompanije koje se bave tim, uglavnom recikliraju već postojeći tekstil, minimalno ga prepravljaju ili prodaju u second hand radnjama. Rijetki se bave novom tekstilnom ekološkom proizvodnjom jer je to samo po sebi veoma zahtjevno i prilično ograničeno po pitanju sirovine. Mi koristimo samo materijale organskog porijekla – sirovi pamuk koji nije hemijski tretiran niti bojen i ostale sirovine organskog porijekla (vuna, koža domaćih životinja kao sporedni proizvod mesne industrije).  Koristimo i reciklirane materijale i tako utičemo na smanjenje tekstilnog otpada. Svaki naš budući razvoj će se odnositi na iznalaženje načina kako da budemo što bolji prema prirodi, pa smo nedavno izbacili i papir za pakovanje te ga zamijenili tekstilnim, praveći pakovanje koje može služiti i u druge svrhe. Svi proizvodi su višenamjenski, a dječiji proizvodi su isključivo unisex kako bi uticali na smanjenje konzumerizma jer je upravo on problem koji pravi ekološke katastrofe kada je tekstil u pitanju. Proizvodi su veoma kvalitetni i mogu se koristiti godinama, a nudimo reparaciju i održavanje naših proizvoda besplatno“, pojašnjava Smajlović.

Za djecu se proizvode isključivo unisex proizvodi

 

Originalnost dizajna

Ono zbog čega su kupci vjerni ovom brendu pored kvalitetnih materijala jeste i originalnost dizajna i njegova prepoznatljivost.

„Sve što dizajniram je ono što bi i sama kupila. Bitna mi je estetika jednako kao i funkcionalnost i kvalitet onoga što nudim jer poštujem svačiji novac kao i svoj rad. Tu leži i tajna našeg uspjeha jer naš kupac uvijek ima osjećaj dodatne vrijednosti za ono šta plaća“, dodaje Smajlović.

Naš kupac uvijek ima osjećaj dodatne vrijednosti za ono šta plaća, kaže Smajlović

Proizvodnja se odvija u tri linije: proizvodi za žene, za djecu i uređenje unutrašnjeg prostora. Kada je riječ o proizvodima za žene, asortiman uključuje ogrtače, spavaćice, pidžame haljine. Za djecu se proizvode deke, posteljine, igračke kao i asesoari za uređenje dječijih soba.  Kod proizvoda za uređenje doma najviše pažnje je posvećeno praktičnosti i udobnosti, a naročito kod posteljine. Ostali proizvodi iz ove linije su dekorativnog karaktera, posebno za ljubitelje bh. tradicije. Do sada su proizvodili samo za bh. tržište, uglavnom po narudžbi složene i personalizirane proizvode, a od ove godine svoje kapacitete proširuju s ciljem serijske proizvodnje i pružanja više vrsta usluga- od šivanja, dizajna pa i promocije drugih brendova.

„Na lokalnom tržištu smo prepoznati i cijenjeni, a tek od ove godine planiramo izvoz za čitavo njemačko govorno područje sa sjedištem u Beču. Svi naši proizvodi mogu se kupiti u našoj radnji ili putem web shop-a. Ove godine ćemo omogućiti i kupovinu putem web shop-a i za kupce van granica BiH“, naglašava Smajlović.

Smilelove proizvodi za maksimalnu udobnost

Sa kupcima komuniciraju neposredno, u Showroom-u ili putem društvenih mreža i web stranice.

„Skoro uvijek smo dostupni da odgovorimo na sve njihove upite ili narudžbe. Mlađi tim u kompaniji jako dobro nalazi načine komunikacije kroz zanimljive sadržaje i prezentiranje brenda. Bitna je i neverbalna komunikacija, ono šta želimo emocijom prenijeti. Već duže vremena imamo tradiciju da petkom ništa ne prodajemo niti nudimo, jer je to dan rezerviran za blog koji pišem obrađujući obične ljudske, životne teme koje svi živimo-od straha do ljubavi“, ističe Smajlović.

Bitno je naglasiti da je jedna o politika kompanije zapošljavanje žena u proizvodnji iznad 40 godina jer takve osobe imaju najmanje šansi za zaposlenje. Trenutno kompanija ima četiri stalno zaposlene žene, te brojne saradnike koji pomažu u proizvodnji i radu kompanije, a mladima je pružena prilika da se bave promocijom i prezentacijom brenda. Jadan od njih je i njen sin, Said Smajlović, suvlasnik kompanije i student filmske produkcije zadužen za web stranicu, grafički dizajn i snimanje promotivnog sadržaja. Berina Hasanbegović, studentica komunikologije, vodi PR kompanije.

„Meni su radnici na prvom mjestu. Richarad Branson je jednom rekao da je u poslu važnije da se čuvaju i paze radnici nego kupci jer će samo na takav način i kupci biti zadovoljni. Ja se toga pridržavam od početka svoga rada, praveći lijepe i skladne odnose sa uposlenim temeljene na uzajamnom povjerenju. Moj posao je najviše vezan za proizvodnju pa samim tim su mi najbitnije krojačice. Trudim se u svakom smislu da im vrijeme provedeno na poslu bude ugodno jer skupa, svakodnevno stvaramo proizvode“, ističe Smajlović.

Prioritet zapošljavanje žena starijih od 40 godina

Planovi za ovu godinu usmjereni su na usavršavanju proizvoda za uređenje unutrašnjeg prostora.

„Cilj je usavršiti postojeće proizvode i ponuditi nove. Pored toga trenutno se najviše ulaže u opremu za rad, potrebne mašine, kako bi zatvorili proizvodni lanac pod krovom firme, a ulagat ćemo i u novu radnu snagu. Glavni cilj mi je proširiti proizvodnju i obezbijediti siguran izvoz van granica BiH otvarajući novu poslovnicu u Beču“, dodaje Smajlović.

 Društvena odgovornost u srži kompanije

Svaka aktivnost ove kompanije u sebi nosi i segment društvene odgovornosti-vode računa o ekologiji, teško zapošljivim kategorijama stanovništva, promociji kulturne baštine i naslijeđa BiH, te korištenjem materijala iz BiH pomažu lokalnim zajednicama.

„Ne vidim kako bi drugačije moglo. Živimo i poslujemo u zajednici i to je jedna neminovna simbioza. Ako nešto govori u prilog opstajanju brenda već 13.  godinu na tržištu onda bi moglo biti upravo to. Moja pažnja je usmjerena isključivo na dobrobit zajednice nudeći najbolje od sebe, svoje ideje, žilavost i upornost da se one ostvare. Osim kvalitetnih proizvoda koji ne štete prirodi, zadržavam i otvaram nova radna mjesta. Misleći na lokalnu zajednicu u smislu korištenja sirovina kao što je prirodna vuna i koža domaćih životinja u rad uključujem lokalne stare zanate i žene iz ruralnih područja. Cilj je iskoristiti sve najbolje što se može naći u granicama naše države, dati im novi, moderniji dizajn i nove upotrebne vrijednosti“, pojašnjava Smajlović.

Proizvodi za dom zanimljivog dizajna

Smilelove ocjenjuje sebe:

-Kvalitet =  5

-Odgovornost prema poslu i poštovanje saradnika =  5

-Marketing =  4

-Imidž =  5

-Odnosi s medijima = 4

-Zadovoljstvo i komunikacija s kupcima/korisnicima =  5

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here