Smanjuju se zalihe plina u evropskim skladištima

Popunjenost skladišta u Evropi  iznosi 36,6 posto.

62

U januaru 2021. godine u skladištima u Evropi bilo je oko 60 milijardi kubika plina, što je popunjenost od 52 posto. U odnosu na isti period ove godine, količine plina pale su na 42 milijarde kubika, a popunjenost u januaru iznosila je 37,5 posto, pokazuju podaci “Gas Infrastructure Europe”, koje je prikupio novinar Anadolu Agency (AA).

Zemlja s najvećom količinom plina u skladištu u Evropi je Italija s 10 milijardi kubika (47 posto), prate je Njemačka s 8,7 milijardi kubika (35 posto) i Francuska s 4,4 milijarde kubika (33 posto).

Kada je riječ o procentu popunjenosti skladišta plina, prednjači Portugal čije je skladište od 200 miliona kubika popunjeno 80 posto, zatim Velika Britanija čija su skladišta od 750 miliona kubika popunjenja 75 posto.

Popunjenost skladišta u Evropi  iznosi 36,6 posto.

Podaci potvrđuju da su povećanje potražnje i hladna zima bili učinkoviti u smanjenju zaliha plina u Evropi.

Hladnija zimska sezona nego što se očekivalo i povećanje potražnje za energentima doveli su do veće upotrebe plina. Smanjenje količine plina koje Rusija šalje u Evropu preko Ukrajine i smanjenje proizvodnje u hidroelektranama također su uticali na količina smanjenje plina u skladištima.

Stručnjaci navode da bi moglo doći do dodatnih poteškoća u opskrbi plinom zbog napetosti između Rusije i Ukrajine. Evropski i američki dužnosnici zabrinuti su da će u slučaju rata između dviju zemalja Rusija, koja opskrbljuje 40 posto evropskog plina, na sankcije odgovoriti zatvaranjem ventila.

Rusija opskrbljuje Evropu plinom ili putem dugoročnih ugovora ili jednokratnih ugovora kojima se prodaje određena količina plina. S druge strane, navodi se da Rusija ima kapacitet poslati 15 posto više plina u Evropu.

Stručnjaci također tvrde da je nedostatak plina uzrokovan Rusijom koja želi pokazati da je plinovod Sjeverni tok 2, koji Evropa ne želi, stvarna “potreba”.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here