SAD i EU spremaju se za energetsku krizu

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija rade na sigurnosti snabdijevanja EU prirodnim gasom, kako bi se izbjegli šokovi koje bi mogao izazvati napad Rusije na Ukrajinu

54

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija rade na sigurnosti snabdijevanja EU prirodnim gasom, kako bi se izbjegli šokovi koje bi mogla izazvati eskalacija sukoba između Rusije i Ukrajine, poručili su u zajedničkom saopštenju američki predsednik Joe Biden i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

U strahu od poremećaja na tržištu, evropske zemlje već pojačavaju krizne energetske planove, jer rastu cijene svih energnata.

Holandija, koja 40 posto energije dobija iz gasa, a trećinu tog energenta uvozi iz Rusije, preduzima dodatne mjere u slučaju nestašica. Prva mjera je da industrija u slučaju poremećaja smanji potrošnju.

Sigurnost snabdijevanja Mađarske gasom bit će, pak, jedno od ključnih pitanja na samitu sa Rusijom sljedeće sedmice.

“Kako cijene energenata rastu, Mađarska želi ojačati svoju energetsku sigurnost. Želio bih da se poveća količina gasa i preko nivoa koji se isporučuje na osnovu dugoročnog mađarsko-ruskog dogovora zaključenenog prošlog septembra”, rekao je Viktor Orban, predsjednik Vlade Mađarske.

Uz najavu novih poskupljenja, države proširuju i pakete podrške građanima. Austrijska vlada za te namjene izdvojila je 1,7 milijardi eura i udvostručila jednoktanu pomoć za najsiromašnija domaćinstva.

“Građani u Austriji, ali i cijeloj Evropi, suočavaju se sa snažnim rastom cijena, prije svega energenata. Odlučili smo da svakom domaćinstvu, izuzev onih sa najvišim primanjima, nadoknadimo energetske troškove u visini od 150 eura”, kazao je Karl Nehammer, kancelar Austrije.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here