BHANSA: Uspješna 2021. sa više od 180.000 preleta zrakoplova

Osim uspješne godine, u BHANSA ističu inicijativu za zajedničko jugoistočno nebo SECSI, u čijem je pokretanju sudjelovala i Bosna i Hercegovina, a kojoj se pored postojećih šest, pridružuju i pružatelji usluga zračne navigacije Albanije i Sjeverne Makedonije

76

Šef smjene/supervizor u Centru oblasne kontrole zračne plovidbe Sarajevo BHANSE Mehmed Jahić kaže da je 2021. godina jako uspješna, sa više od 180.000 zrakoplova koji su koristili njihove usluge prilikom preleta Bosne i Hercegovine.

Prema njegovim riječima, generalno na zrakoplovstvo pandemija COVID-19 je imala jako negativan uticaj. Kaže da je 2020. godina dovela zrakoplovstvo kao profesiju i sve uslužne djelatnosti koje idu uz nju na koljena.

Povećan broj operacija

“Broj operacija pre-pandemic 2019. godine u Evropi dnevno smo imali oko 35.000 letova. U toku pandemije je to bilo svedeno na nekih devet posto, sedam posto u određenim danima, zrakoplova koji su koristili usluge kontrole zračne plovidbe, uglavnom cargo aviona koji su u to vrijeme prevozili medicinsku opremu, respiratore itd.”, kazao je Jahić.

Ocijenivši ovu godinu jako uspješnom, napomenuo je da su prije 2021. imali analizu i više scenarija predviđanja kako će se odvijati ljetni red letenja 2021. godine.

“Imali smo pesimistični, srednji i optimistični scenario, ukoliko vakcina bude dostupna i bude efikasna. Trenutno, u 2021. godini, mi imamo 81-82 posto zračnog prometa iz 2019. godine. Optimistični scenario je predviđao nekih 50 do 55 posto prometa iz 2019. godine”,  naveo je Jahić, te naglasio da je 2021. godina jako uspješna, bez incidenata, sa više180.000 zrakoplova koji su koristili njihove usluge prilikom preleta Bosne i Hercegovine.

No, sem ovih zaista ohrabrujučih podataka BHANSE zanimljivo je pomenuti i inicijativu za zajedničko nebo o kojoj nam je govori direktor BHANSE  Davorin Primorac.

Naime, inicijativi za zajedničko jugoistočno nebo SECSI, u čijem je pokretanju sudjelovala i Bosna i Hercegovina, odnosno Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA), pridružit će se pružatelji usluga zračne navigacije Albanije i Sjeverne Makedonije.

 

Na temelju postojećeg Sporazuma o slobodnom zračnom prostoru između Slovenije, Austrije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije i Crne Gore, uspostavljen je jedinstven zračni prostor iznad ovih zemalja, a sada će on biti proširen i na Albaniju i Sjevernu Makedoniju.

SECSI pokriva osam država

Ova inicijativa doprinos je ostvarenju ciljeva Evropske komisije u pogledu uspostave zračnog prostora slobodnih ruta širom Evrope, a uz to ispunjava i zahtjeve korisnika zračnog prostora vezano uz mogućnost izbora većeg broja ruta za isti par gradova.

Prošireno SECSI područje slobodnih ruta predstavlja jedan od najvećih prekograničnih zračnih prostora slobodnih ruta u Evropi, pokrivajući sada osam država, i predstavlja veliki korak prema postizanju zajedničkog evropskog zračnog prostora slobodnih ruta.

“Proširenje područja slobodnih ruta iznad ovog dijela Europe samo je potvrda koliko je ova inicijativa korisna i koliko olakšava zračni promet. BHANSA je kao supokretač odmah prepoznala potencijal ovog projekta i sretni smo što i na ovaj način doprinosimo ostvarenju europskog cilja o jedinstvenom nebu. Podsjećam da je BHANSA dobila i nagradu Europske komisije za projekt uspostave slobodnih ruta zajedno sa susjednim zemljama Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom. Inicijativi su se pridružili Slovenija i Austrija, a sad i Albanija i Sjeverna Makedonija. Italija, također, pokazuje interes, a očekujem dalje širenje na jugoistok, odnosno na Grčku, Tursku i Cipar”,  kaže direktor BHANSA-e Davorin Primorac.

 Šta donosi poboljšani SECSI FRA?

Poboljšani SECSI FRA donosi potencijalne uštede pređene udaljenosti od oko 700.000 nautičkih milja godišnje. SECSI FRA nudi više mogućnosti pri odabiru najpovoljnijih putanja leta za korisnike. Potpuni prekogranični zračni prostor slobodnih ruta omogućuje zračnim prijevoznicima bolju iskoristivost vjetra, kao i bolju prilagodbu prekidima u mreži. Na razini planiranja leta zračni prostor slobodnih ruta znači bolju predvidljivost koja koristi smanjenju radnog opterećenja kontrole zračnog prometa.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here