Odlična godina za tržišta kapitala širom svijeta

Unatoč rastu cijena i pojavi novih verzija koronavirusa, dionice ostaju zanimljiva investicijska klasa za sljedeću godinu

70

Godina na izmaku bila je odlična za tržišta kapitala širom svijeta, slažu se analitičari.
Iza nas je godina oporavka, obilježena djelomičnim oporavkom potražnje i rastućim korporativnim profitom i cijenama dionica. Sada se suočavamo s problemima ograničene globalne ponude, što uzrokuje rast cijena. Možemo očekivati da će se ovi problemi protegnuti u sljedeću godinu.

Unatoč rastu cijena i pojavi novih verzija koronavirusa, dionice ostaju zanimljiva investicijska klasa za sljedeću godinu, budući da korporativni profiti nastavljaju jačati, a centralne banke vjerovatno će postepeno podizati kamatne stope.

Uz veću inflaciju i niže kamate, možemo očekivati nastavak negativnih realnih kamatnih stopa i sljedeće godine, što će i dalje imati pozitivne cjenovne učinke na berzama.

Ovogodišnji veliki posao je sjajan. Američke kompanije s indeksom S & P500 zabilježile su rast prihoda od 17 posto i rast dobiti od 40 posto u trećem tromjesečju ove godine. U četvrtom tromjesečju ove godine očekuje se rast agregata za 18 posto i zarada od 25 posto. No, s povratom korporativne dobiti, berze više nisu toliko precijenjene.

Za njemački DAX indeks, omjer P / E ove je godine pao sa 70 na 15. Ovaj nivo je u poređenju s DAX-ovim P / E omjerom za veći dio 2018. godine, pri čemu DAX ima prinos od dividende od oko 2,8 posto.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here