Federalna vodna inspekcija zaustavila nezakonito vađenje šljunka iz rijeke Save

S obzirom da su inspektori u toku vršenja inspekcijskih nadzora došli do saznanja o eventualnom počinjenju krivičnog djela, o svemu je, u skladu sa Zakonom o inspekcijama FBiH, blagovremeno obaviješteno i nadležno tužilaštvo.

82

Federalna vodna inspekcija je, uz asistenciju pripadnika policije Posavskog kantona – PS Domaljevac, uspješno okončala dvomjesečni inspekcijski nadzor po zaprimljenoj prijavi o nezakonitom vađenju šljunka iz vodotoka rijeke Save u općini Domaljevac.

Naime, nakon zaprimjene telefonske prijave, Federalna vodna inspekcija je, shodno Zakonu o vodama FBiH („Službene novine FBiH“, broj 70/06), u saradnji s inspektorima Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Posavskog kantona izvršila nekoliko inspekcijskih nadzora na obalama vodotoka rijeke Save u općini Domaljevac, o čemu je sačinjeno i više zapisnika kojima su konstatovane aktivnosti i identifikovana fizička lica koja su sukcesivno u toku proteklih mjeseci nezakonito vadila šljunak. S obzirom da su inspektori u toku vršenja inspekcijskih nadzora došli do saznanja o eventualnom počinjenju krivičnog djela, o svemu je, u skladu sa Zakonom o inspekcijama FBiH, blagovremeno obaviješteno i nadležno tužilaštvo.

Uz tehničku podršku Agencije za vodno područje rijeke Save,  vrši se mjerenje i utvrđivanje količine izvađenog šljunka, s ciljem poduzimanja daljih mjera i saniranja vodotoka rijeke Save.

“U skladu sa Zakonom o vodama, vađenje materijala iz vodotoka dozvoljeno je samo u obimu i na način koji bitno ne mijenja prirodne procese, ne remeti prirodnu ravnotežu ekosistema ili ne pospješuje štetno djelovanje voda. Štetne posljedice nedozvoljenog i neplanskog vađenja materijala iz vodotoka su dalekosežne i predstavljaju rizik za okoliš, društvo i ekonomiju, a u slučaju rijeke Save, ugrožena je i kineta plovnog puta za brodove“, obrazložio je glavni federalni vodni inspektor Mirsad Smailagić.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here