Poslodavcima u Danskoj dozvoljeno da traže Covid certifikat od zaposlenih

Ako poslodavac želi da iskoristi ovu opciju, zaposleni moraju biti prethodno pismeno obaviješteni.

69

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine obavještava da je Parlament Danske usvojio novi zakon koji poslodavcima daje pravo da od zaposlenih zahtijevaju pokazivanje Covid certifikata ili da se testiraju na Covid-19 i da objave rezultate. Zakon je stupio na snagu 26. novembra 2021. godine.

Usvajanjem ovog novog zakona, poslodavcu je dozvoljeno da zahtijeva od zaposlenog da pokaže Covid certifikat sve dok je Covid-19 kategorisan kao kritična bolest za zajednicu. Ako poslodavac želi da iskoristi ovu opciju, zaposleni moraju biti prethodno pismeno obaviješteni.

Od 11. novembra, a najmanje mjesec dana, Covid-19 je kategorisan od strane Danske komisije za epidemije kao bolest kritična za zajednicu.

Kompanijama je takođe zakonski dozvoljeno da zahtijevaju Covid certifikat od posjetilaca. Za vozače u teretnom saobraćaju to znači da se od njih može tražiti da dokažu imunitet, obavljenu vakcinaciju ili negativan test na COVID-19. Negativan test važi 48 sati za antigensko testiranje i 72 sata za PCR testiranje.

Preporučuje se kontaktiranje danskih partnera radi provjere da li koriste mogućnost zahtjevanja Covid certifikata na uvid, saopćili su iz VTK BiH.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here