Siva ekonomija u FBiH u fokusu pojačanih inspekcijskih nadzora

U skladu s Programom, federalni tržišni inspektori i kantonalni inspektori rada će na području svih kantona u FBiH vršiti mješovite multidisciplinarne inspekcijske nadzore kod specifičnih grupa poslodavaca u oblastima ugostiteljstva, trgovine i obrta

90

S ciljem suzbijanja nezakonitih djelatnosti u pojedinim oblastima inspekcijskog nadzora u Federaciji BiH koje su prepoznate pod pojmom “siva ekonomija”, a u kontekstu osiguranja izvršenja zakona i Zaključka Vlade Federacije BiH o suzbijanju sive ekonomije, Federalna uprava za inspekcijske poslove je usvojila Program pojačanih inspekcijskih nadzora na području svih kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine za period od 22.11. do 24.12.2021. godine.

U skladu s Programom, federalni tržišni inspektori i kantonalni inspektori rada će na području svih kantona u FBiH vršiti mješovite multidisciplinarne inspekcijske nadzore kod specifičnih grupa poslodavaca u oblastima ugostiteljstva, trgovine i obrta, a aktivnostima će neposredno i svakodnevno rukovoditi direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović i glavni federalni tržišni inspektor po ovlaštenju Elmir Ramić.

„Fokus pojačanih inspekcijskih nadzora je neizdavanje fiskalnih računa za promet roba i izvršenih usluga kao svakodnevni oblik sive ekonomije koji direktno utiče na prihod Bosne i Hercegovine, odnosno Federacije Bosne i Hercegovine, te rad na crno, koji ćemo kontrolisati u saradnji s kantonalnim inspektorima rada.

Pojačani inspekcijski nadzori će se obavljati i na Dan državnosti BiH, 25.11.2021. godine, kao i popularni „Crni petak“ (“Black Friday”), 26.11.2021. godine, kada ćemo, s ciljem zaštite potrošača, vršiti i kontrole sniženja, u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini FBiH i Zakonom o zaštiti potrošača BiH“, izjavio je Elmir Ramić, glavni federalni tržišni inspektor po ovlaštenju i koordinator pojačanih nadzora.

Molimo građane da uočene nepravilnosti u radu trgovačkih, ugostiteljskih i obrtničkih radnji prijave na sljedeće kontakte FUZIP:

– telefon za prijave: 033 /22 66 44 (otvoren 24 sata)

– e-mail: info@fuzip.gov.ba

– poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here