Prezentirani zenički projekti polaznika Inkubatora poslovnih ideja IF IMPAKT

Najboljih šest će u nastavku programa nastaviti koristiti stručnu, mentorsku i finansijsku podršku te biti podržano s 5.000 KM.

14

Osam polaznika preduzetničke edukacije u sklopu zeničkog Inkubatora poslovnih ideja Investicijske fondacije “IMPAKT” iz Sarajeva i Grada Zenica predstavilo je svoje poslovne poduhvate, a najboljih šest će u nastavku programa nastaviti koristiti stručnu, mentorsku i finansijsku podršku te biti podržano s 5.000 KM. Fondacija IMPAKT i Grad Zenica realiziraju integralni program podrške razvoju preduzetništva, kroz spomenuti IMPAKT inkubator poslovnih ideja te Projekt zapošljavanja mladih (YEP), koji podržava Vlada Švicarske.

“S ponosom možemo reći da je ovo već treća godina u kojoj Grad Zenica učestvuje u ovakvom jednom projektu, sa IMPAKT-om. Prethodne je dvije godine po pet preduzeća bilo nagrađeno sa po 5.000 KM. Grad Zenica je ove godine izdvojio 25.000 KM, a Fondacija IMPAKT je učestvovala, također, s 25.000 KM”, istakla je stručna saradnica za marketing, promociju i investicije u Gradskoj upravi Zenica Maša Škrbić. Napomenula je kako je za ovogodišnji Inkubator poslovnih ideja bilo prijavljeno 20-ak učesnika.

IMPAKT i YEP, uz podršku Švicarske agencije za saradnju i razvoj, od 2018. do 2021. godine implementirali su Inkubator poslovnih ideja u 55 lokalnih zajednica, što je više od trećine od ukupnog broja loklanih zajednica u Bosni i Hercegovini.

“Tom je prilikom podržano preko 250 biznisa. Podržano je osnivanje, kao i unapređenje samih biznisa”, napomenuo je Senaid Đozo, izvršni direktor IF IMPAKT.

Dodao je kako Gradska uprava Grada Zenica „tradicionalno prepoznaju preduzetništvo te izdvajaju značajna budžetska sredstva“. Podrška Grada Zenica i IMPAKT-a od po 25.000 KM, napominje Đozo, „samo su finansijska sredstva“, ali ako se varoliziraju mentorska i stručna pomoć mladim poduzetnicima u toku obuke kroz sudjelovanje u inkubatoru i nakon toga, onda je to dosta veća podrška.

“Kao najveći benefit ističemo mentorsku i stručnu pomoć, koja slijedi u periodu poslije minimalno godinu dana. Kažem minimlano, jer i dan-danas radimo sa biznisima iz 2018. i 2019. godine. Možemo reći da su svi biznisi koje smo podržali prošle godine i dalje aktivni”, napomenuo je Đozo, te podvukao da je, uprkos negativnim efektima pandemije korone, „preživjelo“ i 94 posto biznisa iz 2018. i 2019. godine te su i dalje aktivni.

Svoju poslovnu ideju, odnosno porodičnu kompaniju CNC Art, prezentirao je sa suprugom Sabinom i Amir Mehmedinović.

“Zaista smo imali odličnu obuku. Obuka je bila na temu pisanja projekta i vođenja biznisa, što je nama, kao početnicima u ovom biznisu, zaista puno značilo. Novi smo i još nemamo neka iskustva, što se tiče finansijskog vođenja firme, pravnih odnosa…Ukoliko, naravno, prođemo na ovom projektu, planiramo kupiti dodatne CNC mašine, koje će nam povećati proizvodnju te zaposliti još jednog radnika. Jednostavno, ubrzati vrijeme izrade naših proizvoda. Mi proizvodimo igre i igračke za djecu, dekorativne materijale od prirodnog drveta-šperploče na CNC mašinama, istakao je Mehmedović. Dodao je kako, za sada, svoje proizvode plasiraju online, a uskoro planiraju otvoriti i prodavnicu u Zenici.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here